Usprkos pandemiji koronavirusa koja je utjecala na ukupno gospodarstvo te cijelu nautičku i turističku sezonu poslovanje ACI-ja financijski je stabilno.

Prema nerevidiranim rezultatima poslovanja, Adriatic Croatia International Club za djelatnost marina d.d. (ACI)  u prvih šest mjeseci ove godine ostvario je  72,9 milijuna kuna  prihoda, dok je EBITDA za isto razdoblje iznosila 21,4 milijuna kuna.  Da je proteklo razdoblje za ACI bilo relativno uspješno, svjedoči podatak o ulaganjima slijedom ranije preuzetih obveza i pokrenutih investicija u ukupnoj  vrijednosti od 28,5 milijuna kuna.  

Prvu polovicu  2020. godine obilježilo je poslovanje u prilagođenim uvjetima zbog epidemije COVID-19. Poslovanje marina i dalje se odvija po posebnom režimu, uz poštivanje svih preporuka i mjera na lokalnoj i nacionalnoj razini. Sukladno poslovanju u novim, promijenjenim uvjetima, ACI je tijekom lipnja omogućio povoljnije uvjete za nautičare u sve 22 marine diljem Jadrana. To je rezultiralo ostvarivanjem prihoda od 51,8 milijuna kuna za usluge godišnjeg veza, što je gotovo na razini ostvarenog prihoda u prvih šest mjeseci  2019. godine, koji je iznosio 51,9 milijuna kuna. Također, svjesni činjenice da je nautika puno više od brodova i vezova u marinama, ACI je svojim poslovnim partnerima u proteklom razdoblju izravno pomogao kroz ukidanje naknada za charter i naplate najamnina tijekom razdoblja zabrane rada većine uslužnih djelatnosti, kao i mogućnostima korištenja besplatnih dnevnih vezova za godišnjake tijekom  lipnja. Time je dugoročno osiguran kontinuitet poslovanja te zadržana visoka kvaliteta pružanja usluga u svim ACI marinama.

„Uzimajući u obzir sve objektivne okolnosti u kojima se odvijalo poslovanje ACI-ja, svjesni značajnog utjecaja događanja u poslovnoj 2020. na gospodarstvo i turističku industriju, možemo reći da smo zadovoljni ostvarenim rezultatima u prvom polugodištu 2020. godine  u kojem bilježimo prihod veći od 70 milijuna kuna.  Uz očuvanje radnih mjesta i zdravlja zaposlenika, glavni ciljevi za drugi dio 2020. godine su  održavanje stabilne financijske pozicije Društva te prilagodba poslovanja novim uvjetima na tržištu.“, poručio je Kristijan Pavić, predsjednik Uprave društva ACI d.d.

Kao vodeća nautička tvrtka, ACI d.d. je nositelj razvoja nautičkog turizma u Hrvatskoj. ACI upravlja s 22 marine koje broje više od  5.800 vezova. Na poslovanje ACI marina značajno utječu i koncesijski ugovori koji u većini marina traju do 2030. godine jer je produljenje koncesijskog razdoblja preduvjet za daljnju realizaciju dugoročnih investicijskih ulaganja Društva, ali i za širenje lepeze usluga, podizanje njihove kvalitete te ostvarivanje značajno boljih poslovnih rezultata. „Imajući na umu važnost nautičkog segmenta za hrvatski turizam, ACI sa svojim partnerima ustraje na kvalitetnoj i sadržajnoj nautičkoj ponudi te daljnjem razvoju i prilagodbi usluga za sve domaće i strane nautičare koji za odmor odabiru hrvatsku obalu.“, zaključio je Kristijan Pavić.