Po ocjenama objavljenim u vodiču kampova njemačkog auto kluba ADAC hrvatski kampovi bilježe najveći porast kvalitete u Europi u 2020. godini što je najbolja pozivnica gostima s njemačkog govornog područja da provedu odmor u Hrvatskoj.   

Na prijemu koji se tradicionalno svake godine održava uoči otvaranja najvećeg kamping sajma u Njemačkoj, CMT-a u Stuttgartu, organiziranog ove godine od 11. do 19. siječnja predstavljen je vodič kampova njemačkog auto kluba ADAC za 2020. godinu. Za njemačko govorno područje taj vodič ima veliko značenje, čak ga se naziva i „biblijom za kampiste“, a redovito izlazi od 1950. godine.

 

ADRIANO

                      Adriano Palman, direktor KUH-a

   „ Kako su turisti  s njemačkog govornog područja najbrojniji gosti u kampovima u Hrvatskoj, razumljivo je da objava ADAC vodiča ima veliko značenje za hrvatski  kamping budući da najveći dio gostiju odluku o odmoru upravo donosi na temelju opisa i ocjena kampova objavljenih u tom vodiču, ističe Adriano Palman, direktor Kamping udruženja Hrvatske i dodaje: „ Uz ostvarenu stopu rasta od dva posto, lani je u hrvatskim kampovima s njemačkog govornog područja registrirano gotovo 1,2 milijuna gostiju i 8,7 milijuna njihovih noćenja, što čini 45 posto udjela u ostvarenim ukupnim noćenjima u kampovima Hrvatske“. Inače, njemački auto klub ADAC danas broji više od 18 milijuna članova i najveći je takav klub u Europi.

Slika hrvatskog kampinga

Hrvatska ima ukupno 734 kampova za smještaj 255.338 osoba, od čega je 433 srednje-velikih kampova te 301 manjih kampova u domaćinstvu ili OPG-u. Pritom sedam kampova ima najviših 5*, dok njih 66 nosi 4*, tako da kampovi visokih kategorija pokrivaju gotovo 50 posto kapaciteta u kampingu Hrvatske.

Lani je u tom sektoru ostvareno 19,2 milijuna noćenja, što čini 18 posto udjela u ostvarenim ukupnim noćenjima u hrvatskom turizmu.

Najviše kamping kapaciteta nalazi se u Istarskoj županiji – ukupno njih 49 posto, a zatim u Primorsko-goranskoj županiji 18 posto. U Dalmaciji je 28 posto kapaciteta, od čega ih je najviše u Zadarskoj županiji u kojoj je smješteno 13 posto kamping kapaciteta. Po broju kampova najjača na kontinentu je Karlovačka županija, gdje se nalazi ukupno osam kampova. 

Kako je ADAC ocijenio kvalitetu hrvatskih kampova za 2020.? 

Po ocjeni ADAC-a upravo su hrvatski kampovi zabilježili najveći porast kvalitete u Europi u 2020. godini,  opasno se približivši prvoplasiranoj Nizozemskoj. Naime, po kvaliteti kampova Nizozemska je već niz godina na prvom mjestu u Europi, dok se odmah iza nje na drugom mjestu nalazi Hrvatska.

Tako je u vodiču ADAC-a za 2020. godinu navedeno ukupno 134 hrvatskih kampova, što je osam kampova više nego lani. Pritom treba znati da je osim važnosti za njemačko govorno područje, ADAC vodič kampova značajan i po tome što koristi poseban sustav ocjenjivanja kampova koji se prihvaća kao najznačajniji europski sustav ocjenjivanja kvalitete kampova. Kao najveće njemačko priznanje za najbolje europske kampove, prestižnu oznaku ADAC Superplatz 2020. ove je godine potvrdilo 13 hrvatskih kapova, od kojih su tri kampa prvi put dobila tu oznaku. To su Aminess Camping Sirena  u Novigradu, Istra Premium Camping Resort u Funtani i Camping Čikat  u Malom Lošinju.

Vodič se u označavanju kvalitete kampova koristi i posebnim oznakama, tako da je čak 31 kampova dobilo oznaku kampa s posebno dobrom ponudom za obitelji s djecom, 21 kampova ima posebno dobru ponudu za obitelji s psima, 19 kampova posebno dobru ponudu za naturiste, dok je sedam kampova dobilo oznaku kampa s posebno dobrom wellness ponudom. Hrvatska je specifičnost u kampingu i ta da od ukupno predstavljenog broja kampova, čak 92 posto kampova  ima oznaku „(Iznadprosječno) lijepe lokacije kampa“, dok se visokih 78 posto kampova nalazi direktno na plaži, što u europskom kampingu, kako ističe ADAC, doista predstavlja rijetkost. 

S druge strane, iako u Hrvatskoj ima 14 kampova koji rade cijelu godinu, ADAC je nažalost prepoznao samo jedan kamp koji nudi kompletnu ponudu i uslugu za cjelogodišnje poslovanje - a to je lošinjski kamp Čikat.

Po ADAC-u, prosječna ocjena kvalitete hrvatskih kampova povećana je za 1,4 posto u odnosu na lani i iznosi 3,7 (od mogućih 5). Gledajući po regijama, najkvalitetnije kampove iznad prosjeka Hrvatske ima Istarska, Ličko-senjska županija i i Kvarner. U Dalmaciji najkvalitetniji kampovi nalaze se u Zadarskoj županiji.

Kampovi na kontinentu, po ADAC-u su prosječno kvalitetniji od kampova u Splitskoj i Dubrovačkoj županiji koja je ujedno i jedina regija u Hrvatskoj gdje je prosječna kvaliteta kampova smanjena za 1,1 posto u odnosu na prošlu godinu.

WEB Ocjene kampova po regijama

 

Najveći  porast kvalitete ostvaren je u kampovima Zadarske županije od 4,5 posto. Gledajući po pojedinim elementima kvalitete, najviše stope rasta u kvaliteti hrvatskih kampova bilježe se u kupališnoj ponudi. Pritom je znakovito da su kontinentalni kampovi na području Karlovačke i Zagrebačke županije ostvarili najveći porast kvalitete  u odnosu na sve ostale regije u čak tri područja: kupališnoj ponudi, ponudi za slobodno vrijeme i animaciji te trgovačko-ugostiteljskoj ponudi.

WEB 2 ADAC vodič rast ili pad kvalitete.jpgWEB 2

 

Da se hrvatska kamping ponuda razvija u pravom smjeru, vidljivo je i kada je riječ o kvaliteti samih kampova. Naime, prilikom prošlogodišnjeg ocjenjivanja kampova od strane ADAC-ovih inspektora, istaknuto je da su upravo hrvatski kampovi zabilježili najveći kvalitativni porast u Europi  (od 2,1 posto, uz primjenu ponderiranja važnosti elemenata kvalitete) i time  ozbiljno približili prvoplasiranoj Nizozemskoj, koja je ove godine stagnirala.

 

WEB ADAC porast kvalitete kampova u Europi.

 

Najkvalitetniji kampovi  u Hrvatskoj

U nastavku prikaz je svih  13 kampova koji su po ADAC-u označeni sa najviših 5 zvjezdica i stoga predstavljaju sam vrh kvalitete u hrvatskom kampingu.  Njima je ujedno i dodijeljena prestižna oznaka ADAC Superplatz 2020.

 WEB Kampovi sa 5 zvjezdica

Uz 5*, s visokih 4,5 zvjezdica ADAC je ocijenio ove hrvatske kampove:

WEB Kampovi sa 45 zvjezdica

                                                                                     

Ostala priznanja i nagrade

  • Istra Premium Camping Resort u Funtani dobio je ADAC-ovo posebno priznanje za prvo mjesto u kategoriji „Inovacija i razvoj“ u kampingu.
  • Camping Mon Perin iz Bala dobitnik je priznanja „Best Selectcamp campsite“ Vacancesecta, jedne od najvećih kamping agencija u Europi, koja u svom portfelju ima 54 kampova, 9.000 mobilnih kućica i glamping šatora u 221 partnerskih kampova u 17 država.
  • Polidor Camping Park iz Funtane dobio je priznanje za „Najbolji kamp u Hrvatskoj“ web portala Camping.info koji se smatra jednim od najpopularnijih kamping portala u Europi. 
  • Camping Njivice na otoku Krku nagrađen je kao jedan od 10 najboljih kampova priznanjem nizozemskog ANWB-a , a riječ je o jednom od najvećih udruženja te vrste u Europi koji broji više od 4,4 milijuna članova.