Istra i  u ovim  zahtjevnim vremenima članovima njemačkog ADAC-a ostaje najpoželjnija regija za kampiranje.

Istra je ponovno na vrhu liste želja njemačkih gostiju, ljubitelja kampiranja  – objavio je rezultate  istraživanja  najveći njemački  autoklub ADAC. Anketa je provedena  tijekom svibnja i lipnja,  u dva krizna pandemijska mjeseca. 

Ova je hrvatska regija  prvi izbor članova  ADAC-a   od 2010.  do  prošle godine,  da  bi taj  status opravdala i u ovoj, po mnogočemu  iznimno teškoj i  za turizam izazovnoj godini.

Što  se tiče zemalja koje su najdraža odredišta ADAC-ovih članova, Hrvatska se po prvi puta pozicionirala  na drugo mjesto - iza Njemačke, Italija  je s nekadašnjeg  drugog  sada  pala na četvrto mjesto  dok je Austrija na petom mjestu.  Na trećem se mjestu nalazi Turska, što ADAC-ovi stručnjaci ne tumače povećanim interesom klasičnih turista nego Turaka koji, nakon što su granice ponovno otvorene,  žele odmor provesti  u  matičnoj zemlji. 

 

Mjesto

                   Zemlja

Udjel

1.

 

Njemačka

37,0 %

2.

 

Hrvatska

13,8 %

3.

 

Turska

11,5 %

4.

 

Italija

8,2 %

5.

 

Austrija

7,9 %

6.

 

Grčka

4,0 %

7.

 

Francuska

3,8 %

8.

 

Nizozemska

2,2 %

9

 

Švicarska

1,9 %

10.

 

Španjolska

1,4 %

Izvor ADAC

Istraživanje - objavljeno  6. srpnja u članku pod naslovom  „Na odmor automobilom: najpopularnije destinacije unatoč koroni" - obuhvatilo je 85.000 upita, realiziranih tijekom dva predsezonska mjeseca. Na Njemačku se odnosilo 37 posto zaprimljenih upita za planiranje putovanja (prošle godine 30 posto), dok je za Hrvatska bilo  14 posto upita (prošle godine 9 posto, na trećem mjestu). Među regijama, zanimanje za Istru iskazano je kroz 11 posto svih upita, a slijedi njemačka Gornja Bavarska sa 6,4 posto.

No,  treba reći da je zbog korone većina Nijemaca privremeno odustala od odmora ili  ga – u skladu s nacionalnim apelom – namjerava provesti kod kuće, pa je i broj planiranja ruta u promatranom razdoblju manji. Veće zanimanje nego prošle godine iskazano je za njemačke regije  dok su talijanske ove godine izostale s ljestvice.

Inače, ADAC je najveći njemački i europski automobilski klub s više od 18 milijuna članova čiji kamping vodič predstavlja najvažniji izvor informacija.njemačkim gostima. U izdanju popularne "kamperske biblije"za 2020. hrvatski kampovi zabilježili su najveći rast kvalitete u Europi, među kojima istarski imaju najveću prosječnu ocjenu 4,1 (najveća je 5).

 

Više saznajte na ADAC-ovom portalu:

https://www.adac.de/news/urlaub-auto-ziele-corona/