Razumijemo težak položaj ugostitelja ali u ovom trenutku prosvjedne akcije nisu način rješavanja neizvjesne situacije u kojoj se ovaj sektor nalazi, poručuju  iz strukovnog ceha pri HOK-u  

„Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a stava je da prosvjedna akcija „5 do 12“ u organizaciji Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre, uz podršku Nacionalne udruge Ugostitelja i Udruge Glas poduzetnika u ovom trenutku nije način rješavanja teškog i neizvjesnog  stanja u kojem se zatekao ugostiteljsko-turistički sektor kao izravne posljedice epidemije korona  virusa, priopćeno je  iz Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.  

Priopćenje koje potpisuje njihov predsjednik Joso Smolić  prenosimo u cijelosti:  „Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a apsolutno razumije težak položaj u kojem se nalazi ugostiteljsko-turistički sektor u Republici Hrvatskoj, ali pri tom naglašava da su dosadašnje mjere usmjerene na način rada ugostiteljskih objekata, kao i mjere pomoći sektoru rezultat dobre suradnje Ceha s Ministarstvom turizma i sporta, Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava, Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje i Nacionalnim stožerom RH. Štoviše, dobra suradnja rezultirala je i najnovijim mjerama Vlade RH s ciljem očuvanja radnih mjesta do 31. prosinca 2020., novim kreditima za likvidnost i opstanak poslodavaca te ostalim olakšicama važnim za poslovanje obrtnika, mikro i malih subjekata u ugostiteljsko-turističkom sektoru. Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a aktivno je sudjelovao u donošenju preporuka i mjera za početak rada ugostiteljskih objekata nakon lockdowna na proljeće, a sve kako bi sačuvali zdravlje naših gostiju i djelatnika, omogućili rad u ugostiteljskoj djelatnosti i osigurali opstojnost cjelokupnog sektora. Smatramo da su te preporuke i mjere omogućile dobru turističku sezonu u ovakvim izvanrednim okolnostima.

 Naglašavamo da smo kao jedna od najstarijih strukovnih asocijacija, koja okuplja oko 15 000  članova, i do sada prijedlozima struke i Ceha ugostitelja utjecali na Vladu Republike Hrvatske pri rješavanju probleme s kojima se susreće ugostiteljsko-turistički sektor.

 Stoga namjeravamo kao partner Ministarstva turizma i sporta i dalje inzistirati na provedbi zahtjeva sektora ugostitelja, između ostalog definiranim i u zaključcima sa zadnjeg Kongresa ugostitelja, a prvenstveno se to odnosi na smanjenje PDV-a na 13 posto za kavu, pivo, vino i bezalkoholna pića, priznavanje troška reprezentacije u 100% iznosu i ukidanju poreza na potrošnju.“, stoji u priopćenju Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.