Udruženje hotelijera Hrvatske gospodarske komore uputilo je dopis Vladi u kojem traži obavezan nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta za još tri mjeseca te hitno otvaranje granica.

U tom se dopisu navodi da će sektor turizma u ovoj krizi biti najveći gubitnik i da će se oporavak u nekim segmentima odužiti i na razdoblje od godinu dana. „Stoga tražimo hitno otvaranje granica kako bi se potaknula turistička putovanja i nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta na još tri mjeseca jer hotelijeri još uvijek neće ostvarivati dostatan prihod tijekom iduća tri mjeseca, kojim bi samostalno mogli pokrivati plaće svojih zaposlenika. Iznimno je važno da u ovom sektoru očuvamo radna mjesta jer je nove i kvalitetne zaposlenike teško pronaći", istaknula je predsjednica Udruženja hotelijera HGK Josipa Jutt Ferlan.

U dopisu se također kao imperativ ističe beskontaktno poslovanje, naročito kod prijave gostiju. Da bi se to ostvarilo, potrebno je žurno doraditi Pravilnik o prijavi i odjavi gostiju u smještajne objekte tako da se jasno definira mogućnost primjene digital check-in prijave gostiju, čime bi im se pružio dodatan osjećaj sigurnosti.

Iz Udruženja predviđaju da će veće hotelske tvrtke otvoriti jedan do dva od mogućih deset hotela, dok ostale čeka potpuna obustava poslovanja.