U Hrvatskoj se trenutačno odmara oko 389.000 turista, a od početka ovog tjedna svakog dana u prosjeku dolazi više od 61.000 gostiju.

U srpnju je potražnja za ljetnim odmorom u Hrvatskoj dodatno porasla, čime je u prvih sedam dana mjesečni indeks noćenja premašio 50 posto u odnosu na prošlu godinu, što je iznad  očekivanja i konkurencije na Mediteranu. Tijekom prvog vikenda stiglo je više od 213.000 gostiju, a oni su ostvarili 1,19 milijuna noćenja, što je najveći priljev turista od početka godine, objavljeno je u newsletteru Hrvatske udruge turizma. Među inozemnim gostima  najviše je Nijemaca, Slovenaca, Čeha, Poljaka i Austrijanaca, dok je putem službenog sustava Enter Croatia ulazak u Hrvatsku prijavilo 1,16 milijuna inozemnih turista.

Uvođenjem posebnih traka na graničnim prijelazima za sve putnike koji su prijavili ulazak u Hrvatsku putem ovog sustava dodatno se ubrzava protok gostiju. Posebne trake uvedene su na najfrekventnijim graničnim prijelazima - Bregana, Macelj, Rupa i Plovanija, čime se izbjegava stvaranje gužvi i povećava razina sigurnosti svih turista koji ulaze u Hrvatsku.

Iako je Slovenija uvela novi režim na granicama i svrstala Hrvatsku u žutu listu to nije dovelo do nikakvih promjena za goste koji dolaze na odmor u Hrvatsku iz zemalja EU-a preko Slovenije kao ni za slovenske turiste. Svi turisti koji dolaze u Hrvatsku te na povratku iz Hrvatske samo prolaze kroz Sloveniju mogu se vratiti svojim kućama bez ikakvih ograničenja. Građani Slovenije mogu se vratiti u svoju zemlju  bez ikakvih problema uz dokaz boravka u Hrvatskoj, a to mogu učiniti ako pokažu potvrdu o smještaju, dokaz o vlasništvu nekretnine ili plovila, kao i dokaz o plaćanju naknade za parkiranje.

U koordinaciji s ostalim članicama Europske unije Hrvatska je otvorila granice te omogućila slobodan ulazak u zemlju za sve državljane EU-a, državljane zemalja koje su u schengenskom prostoru, državljane zemalja koje su pridružene schengenskom prostoru kao i za državljane trećih zemalja s dugotrajnim boravištem u tim državama koji moraju ispuniti određene uvjete za ulazak u Hrvatsku. S ciljem skraćivanja procedure na graničnom prijelazu svim putnicima koji ulaze u Hrvatsku savjetuje se da se prijave putem sustava Enter Croatia.

Na digitalnoj informativnoj platformi Europske komisije „ Re- open EU“ mogu se na jednom mjestu i u realnom vremenu dobiti sve informacije vezane za putovanja i planiranje odmora ove sezone. Zajednička EU platforma pokazala je kako je Hrvatska, zahvaljujući kvalitetnoj epidemiološkoj situaciji, jedna od najotvorenijih zemalja u Europskoj uniji.