Nematerijalna baština Hrvatske  predstavljena je u projektu  kojeg su zajednički realizirali  HTZ i Google Arts & Culture a pridružila su im se i dva muzeja.  

Bogata nematerijalna baština Hrvatske od sada je dostupna online zahvaljujući  projektu Google Arts & Culture  i Hrvatske turističke zajednice.  U realizaciji ovog projekta, dostupnog na  hrvatskom i engleskom jeziku, sudjeluju  i Muzej za umjetnost i obrt  te Muzej Sinjske alke. Ova  su se dva muzeja tako našla  na popisu  više od 2000 muzejskih institucija iz  80 zemalja koje sudjeluju  u projektu  Google Arts& Culture.

Nematerijalna baština u ovom je projektu predstavljena kroz četiri sekcije  koje  se odnose  na zanate, narodne pjesme i ples, svečanosti i hranu.

HTZ Ivo Bioina

 Direktor HTZ-a Kristjan Staničić prilikom promocije je rekao: U sklopu ovog projekta globalnoj smo publici otkrili 25 hrvatskih nematerijalnih tradicija koje će, siguran sam, doprinijeti daljnjem pozicioniranju naše zemlje kao turističke destinacije bogate i raznolike ponude s naglaskom na našu kulturno povijesnu baštinu kojom se svi izrazito ponosimo.“

 „Koristeći tehnologiju i inovativne tehnike pričanja priče, ovaj je projekt u suradnji i pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice usmjeren na očuvanje i promociju odabranih aspekata nematerijalne kulturne baštine Hrvatske globalnoj publici. Ovo je ujedno i prva globalna prezentacija hrvatske nematerijalne baštine na platformi Google Arts & Culture”, izjavio je Amit Sood, direktor Google Arts and Culture.

„Veseli me što danas postoje digitalni kanali koji mogu približiti našu nematerijalnu kulturnu baštinu turistima diljem svijeta, posebno u ovo izazovno doba koje je smanjilo mogućnost putovanja. 17 kulturnih dobara upisano je na UNESCO-vu listu, a to je samo djelić onoga što danas prezentiramo, jer Hrvatsku krasi bogatstvo prirodnih ljepota kao i bogato povijesno i kulturno nasljeđe. Dok očekujemo povratak na staro normalno, projekti poput ovog omogućuju našim gostima virtualna putovanja i upoznavanje s kulturnim i povijesnim bogatstvom hrvatskih destinacija.“, izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Foto: HTZ