U povratku na tržište regionalne turističke zajednice te inozemni turoperatori i prijevoznici   mogu računati s potporom HTZ-a u ukupnom iznosu od  sedam milijuna kuna.

Odlukom Turističkog vijeća HTZ-a, održanim  danas u  Opatiji,  prihvaćeni su budžeti za realizaciju novih zajedničkih  promotivnih aktivnosti s  regionalnim turističkim zajednicama  te s inozemnim turoperatorima i prijevoznicima.

Tako je odlučeno da će HTZ regionalnim turističkim zajednicama sufinancirati do 50 posto vrijednosti media planova za destinacijsko oglašavanje. Surađivat će se također  s inozemnim turoperatorima i prijevoznicima koji promoviraju  programe za Hrvatsku a djeluju na inozemnim tržištima zemalja među kojima su Austrija, Češka, Mađarska, Njemačka, Poljska, Slovačka, Slovenija, Francuska, Švicarska, Nizozemska, Belgija, Švedska, Norveška i Italija.

 Članovi Turističkog vijeća također  su  usvojili izmjene i dopune Godišnjeg programa rada i financijskog plana HTZ-a u 2020. godini kojima se prihodi HTZ-a smanjuju u odnosu na prvotni plan za oko 35 posto dok se smanjenje od oko 40 posto predviđa na rashodovnoj strani.

„Izmjenama i dopunama Godišnjeg programa rada i financijskog plana HTZ-a pristupili smo zbog izvanrednih okolnosti koje su nastale kao posljedica globalne pandemije koronavirusa koja i u ovim trenucima snažno utječe na globalna turistička kretanja. Novim planom osiguravamo kontinuitet promotivnih aktivnosti na inozemnom tržištu kroz zajedničke promotivne aktivnosti za glavni ljetni dio turističke godine koje ćemo provoditi u suradnji sa sustavom turističkih zajednica i ključnim partnerima na odabranim tržištima za što su članovi Turističkog vijeća danas odobrili iznos od sedam milijuna kuna“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, naglasivši kako su od početka lipnja u tijeku intenzivne promotivne kampanje na europskim emitivnim tržištima, a uskoro kreće i snažna promocija turizma na domaćem tržištu.

Predsjednik Turističkog vijeća i ministar turizma Gari Cappelli podsjetio je  na aktualnu  situaciju u gospodarstvu: „Uslijed pandemije COVID-a, pri čemu je turizam najpogođenija industrija, našli smo se u situaciji očuvanja zdravlja, kao i radnih mjesta . Pritom je  naša Vlada dala direktnu pomoć za pola milijuna zaposlenih, kao i niz olakšica za poslovne subjekte. Tako smo za gospodarstvenike u turizmu i ugostiteljstvu uveli niz mjera rasterećenja, a danas smo na e-Savjetovanje uputili izmjene pravilnika o turističkoj članarini kojim smanjujemo propisane iznose paušala za 50 posto“.