Na današnjoj video sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice donešena je odluka o stavljanju izvan snage Godišnjeg programa rada za 2020. te snižavanju plaća zaposlenika u Glavnom uredu i direktorima predstavništva u inozemstvu.

 Prijedlog odluke o stavljanju izvan snage Godišnjeg programa rada za 2020. mora usvojiti Skupština Hrvatske turističke zajednice, osim u dijelu koji se odnosi na dosad realizirane aktivnosti.

 „U uvjetima dosad nezapamćene krize turističkog sektora u kojoj se našla Hrvatska, ali i cijeli svijet, važno je solidarno prihvatiti odgovornost za rezanje svih troškova koji nisu najnužniji te staviti zdravlje građana i turista na prvo mjesto. Isto tako, naša je zadaća da sada pripremimo turistički sustav za što agilniji restart po početku popuštanja uvedenih restrikcija kako bi Hrvatska što prije vratila na poziciju jedne od najpoželjnijih turističkih destinacija u svijetu. Vlada Republike Hrvatske u dva je vala donijela pakete gospodarskih mjera pomoći te i dalje razmatra uvođenje novih mjera ukoliko se to pokaže potrebnim za očuvanje stabilnosti cijelog hrvatskog gospodarstva, pa tako i turističkog sektora koji čini gotovo petinu ukupnih prihoda u Hrvatskoj“, izjavio je u uvodnom obraćanju ministar turizma i predsjednik Hrvatske turističke zajednice Gari Cappelli.

„Posljedice globalne pandemije koronavirusa izrazito nepovoljno utječu kako na hrvatski, tako i na svjetski turizam. Poslovni turistički procesi gotovo su u potpunosti zaustavljeni. Iz tog razloga van snage stavljamo ključne strateške dokumente kao što su Godišnji program rada i financijski plan za 2020. godinu koji su u ovim tržišnim uvjetima jednostavno neprovedivi. Izvan snage stavljene su i sve dosadašnje odluke Turističkog vijeća iz kojih proizlaze financijske obveze HTZ-a. Jednoglasno je usvojena i naša odluka o smanjenju plaća zaposlenika HTZ-a u Zagrebu i predstavništvima do 30 posto, dok je naknada za članove Turističkog vijeća privremeno ukinuta. Potpuno smo svjesni trenutne situacije i činjenice da ovu krizu možemo prebroditi jedino zajedničkim odricanjem, solidarnošću, razumijevanjem i neprekinutim radom u ovim zahtjevnim i vrlo izazovnim vremenima“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.  

Na sjednici je utvrđeno kako će epidemija koronavirusa imati utjecaja na gospodarsku aktivnost u Republici Hrvatskoj, a samim time i na financiranje cjelokupnog sustava turističkih zajednica. Također je izvjesno da HTZ neće biti u mogućnosti realizirati u potpunosti Godišnji program rada za 2020. godinu zbog čega je s namjerom omogućavanja efikasnog i brzog djelovanja u cilju prevladavanja financijskih poteškoća i normalnog funkcioniranja HTZ-a u posebnim okolnostima odlučeno kako se izvan snage stavljaju sve odluke Turističkog vijeća iz kojih proizlaze financijske obveze. Riječ je o odlukama vezanim uz provedbu javnih poziva i to: udruženo oglašavanje, strateški projekti, Sportska Hrvatska, DMK 2020, TOP događanja kao i poziv za iskazivanje interesa za provedbu posebnih promotivnih projekata i aktivnosti oglašavanja na emitivnim tržištima u 2020. godini.

Vijećnici su također usvojili mjeru o smanjenju plaća zaposlenika Glavnog ureda u visini do 30 posto osnovice za razdoblje do uspostave pune likvidnosti ili do kraja tekuće godine, dok će se mjesečna naknada članovima Turističkog vijeća privremeno u potpunosti ukinuti. Navedena je mjera donesena u cilju očuvanja radnih mjesta i likovnosti za funkcioniranje „hladnog pogona“ s obzirom na gubitak izvornih prihoda (turističke članarine i pristojbe) uvjetovan smanjenjem gospodarskih aktivnosti članova turističkih zajednica te trenutnoj obustavi turističkih kretanja u cijelom svijetu. Isti postotak smanjenja plaća kao za djelatnike u Glavom uredu  primijenit će se i za direktore/voditelje predstavništva u inozemstvu.