Hrvatska udruga banka održala je sastanak s predstavnicima strukovnih udruga u turizmu na kojem su predstavljene mjere banaka za pomoć turističkom sektoru. 

Na sastanku s bankarima sudjelovali su predstavnici Hrvatske udruge turizma, Kamping udruženja Hrvatske, Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske i Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela. Građanima i poduzetnicima koji rade u turizmu ili svoje poslovanje vezuju uz turizam banke su omogućile odgodu plaćanja svih kreditnih obveza u trajanju od dvanaest mjeseci u skladu sa smjernicama Europske agencije za nadzor banaka i postojećim regulatornim okvirom Hrvatske narodne banke. Ovisno o mogućnostima i potrebama klijenata, redovne kamate se mogu podmirivati tijekom trajanja moratorija, prema postojećem otplatnom planu ili se krajnji rok kredita može produljiti kako bi iznosi mjesečnih rata kredita bili u skladu s mogućnostima i dinamikom priljeva, priopćeno je iz Hrvatske udruge banaka.

Na sastanku je istaknuto kako će stabilan bankarski sustav u Hrvatskoj imati ključnu ulogu u gospodarskom oporavku, stoga banke već sada u suradnji s domaćim i međunarodnim institucijama (HBOR, HAMAG, EIF) osiguravaju nove kredite za očuvanje likvidnosti poduzetnika. U narednom razdoblju banke će i dalje nastojati osigurati dodatne izvore financiranja i povoljne garantne sheme, kako bi poslovni subjekti imali dovoljnu likvidnost i mogućnost povoljnog financiranja.

„Banke su tijekom ove krize dokazale da su spremne podržati gospodarstvo Hrvatske te provoditi gospodarske mjere u skladu s najboljim praksama u Europi. Održali smo sastanak s predstavnicima turističkog sektora kako bismo bili u mogućnosti saslušati sve prijedloge te predstaviti programe koje banke specifično provode za sektore i građane koji su najviše pogođeni epidemijom. Izuzetno nam je drago što su i poduzetnici prepoznali programe i mjere banaka te vjerujem da ćemo zajedničkim snagama i suradnjom moći odgovoriti na sve izazove koji su pred nama“, istaknuo je direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović.

„Ohrabrujuća je vijest za sve male i obiteljske hotelijere odluka banaka o reprogramu dugoročnih kredita s moratorijem otplate glavnice do 30.06.2021. Mali hotelijeri nemaju vlastitih rezervi kojim bi pokrili pad prometa i velike gubitke u 2020. godini i sve do ljeta 2021. godine, kada očekujemo ozbiljniji povratak turista. Stoga je ovakva odluka banaka od presudne važnosti za opstanak malih hotela koji su osim sredstava banaka uložili i velika osobna odnosno obiteljska  sredstva i imovinu. Uz ovu odluku o reprogramima dugoročnih kredita kao i postojeće i očekivane mjere Vlade daje nam novu energiju za otvaranje obiteljskih hotela i kvalitetan prihvat i najmanjeg broja gostiju koji su spremni doći u Hrvatsku“, izjavio je predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela Šime Klarić.