Danas smo premašili brojku od 500.000 turista koji se trenutno odmaraju u Hrvatskoj i svi oni mogu se osjećati sigurno zbog visokih standarda implementiranih u ugostiteljske objekte.

U Hrvatskoj nemamo niti jedan slučaj zaraze turista u komercijalnim smještajnim objektima, a turizam ne predstavlja značajan rizik za epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, potvrdili su jučer i predsjednik Vlade Slovenije Janez Janša i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković na zajedničkom sastanku, izjavio je u priopćenju upućenom javnosti Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma. 

U tom priopćenju prvi čovjek HUT- a nadalje ističe da je Hrvatska sigurna i poželjna destinacija za odmor ove godine. U prilog tom zaključku govori činjenica da je epidemiološka situacija u obalnim i priobalnim županijama u Hrvatskoj prilično kvalitetnija od one u ostatku zemlje, unatoč tome što je jučer zabilježeno više od 2,25 milijuna turističkih dolazaka i više od 12 milijuna turističkih noćenja od početka godine, od čega najviše u obalnom i priobalnom području. Kako je naglasio predsjednik Vlade Andrej Plenković, epidemiološka situacija je takva da se sedam hrvatskih obalnih županija nalazi u tzv. zelenoj zoni, što je važna poruka za turiste, posebno strane, koji se ovih dana spremaju doći na odmor u Hrvatsku.

Danas smo premašili brojku od 500.000 turista koji se trenutno odmaraju u zemlji i svi oni se mogu osjećati sigurno zbog visokih standarda implementiranih u ugostiteljske objekte.

Najviše noćenja ove godine u Hrvatskoj su ostvarili gosti iz Njemačke, više od  2,44 milijuna noćenja, zatim gosti iz Slovenije s više od  2,26 milijuna noćenja, pa nakon njih gosti iz Češke (više od 877 tisuća) i Austrije (više od 712 tisuća).

U srpnju je Hrvatska nastavila bilježiti odlične turističke rezultate koji nam, u slučaju da se održe, osiguravaju poziciju pobjednika na Mediteranu. Mjesečni indeks noćenja od početka srpnja je 53,07, što znači da smo na više od 50 posto noćenja ostvarenih u prvih deset dana srpnja prošle godine.  Ipak, s obzirom na specifičnost ove sezone i iznimne oscilacije povezane s percepcijom sigurnosti, nužno je aktivno upravljati ne samo epidemiološkom situacijom već i percepcijom na stranim tržištima.

Vjerujemo da će i nove upute i preporuke koje su izdane za organizatore većih okupljanja kao i one kojima se pooštravaju pravila za ulazak u zemlju dodatno doprinijeti kvaliteti epidemiološke situacije u zemlji, ali i percepciji Hrvatske kao sigurne i poželjne zemlje za odmor ove turističke sezone. Cilj nam je ove godine biti pobjednik turizma na Mediteranu, zaključio je Veljko Ostojić.