Turistički rezultati na Kvarneru bolji su od očekivanih i dokazuju  naklonost tržišta te podupiru očekivanja da bi se, uz bolju epidemiološku situaciju,  gosti mogli vratiti i u posezoni.

 Na Kvarneru je u prvih osam mjeseci ostvareno gotovo 10 milijuna noćenja ili 60 posto  ostvarenih u istom vremenu prošle godine,  rečeno je na konferenciji za medije Turističke zajednice Kvarnera. Izražavajući zadovoljstvo takvom situacijom, župan Primorsko-goranske županije i predsjednik Turističke zajednice Kvarnera je dodao:  

„Zadovoljni smo da nije bilo problema u smislu epidemiološke situacije s turistima, a da je u Hrvatskoj bilo više odgovornog ponašanja sigurno bi turisti i dalje u značajnom broju dolazili.“

„Inozemni gosti u prvih osam mjeseci ostvarili su čak 80 posto noćenja - što je uzmemo li u obzir epidemiološku situaciju i mjere koje su, kako vidimo, podložne promjenama na gotovo dnevnoj bazi - odličan rezultat! U strukturi smještaja najbolje rezultate ostvarili  su kapaciteti u obiteljskom smještaju i kampovima, a zatim u hotelima i nautičkom sektoru. Najbolju popunjenost bilježe objekti s 5 zvjezdica, što je ključni pokazatelj kako unatoč svim izazovima, gosti i dalje traže i očekuju garanciju kvalitete i time se nastavlja višegodišnji trend na Kvarneru: popunjenost raste s brojem zvjezdica odnosno kvalitetom ponude. Zahvaljujući dobro postavljenoj strategiji kroz koju nikada nismo težili ka tome da Kvarner postane destinacija masovnog turizma, stvorili smo uvjete da se i u ovakvim neočekivanim okolnostima naši gosti osjećaju sigurnima te su nam se vratili čim je to situacija dopustila.“,  istaknula je  dr.sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera.

Kad je riječ o regionalnim rezultatima, zanimljivo je da su ove godine domaći gosti - najvećim dijelom individualci - na području Gorskog kotara ostvarili gotovo 70 posto noćenja. Obiteljski smještaj, najviše kuće za odmor, domaćim gostima bile su prvi izbor. Zahvaljujući očuvanoj prirodi i dovoljnoj udaljenosti između mjesta, gosti se u Gorskom kotaru osjećaju zaštićeno te su mogli poštovati „novo“ pravilo održavanja socijalne distance.

„Jasno je da rujan i posezonu nastavlja određivati epidemiološka situacija u zemlji i regiji, stoga čitav turistički sektor u ovom trenutku pozorno prati događanja na tržištima nama najbližih emitivnih zemalja s nadom da će se bar dio sezone nastaviti i u rujnu koji je za sada na 50 posto prošlogodišnjih noćenja“, zaključuje dr. sc. Irena Peršić analizu dosadašnjeg dijela  ove, iznimno zahtjevne turističke godine te predviđa: „Usprkos trenutnoj nepovoljnoj situaciji za hrvatski turistički sektor zbog novih mjera koje su nametnule neke od nama susjednih zemlja, sudeći po posljednjim informacijama ipak postoji šansa da se bar za Kvarner i Istru, koje i dalje imaju stabilnu epidemiološku situaciju, tijekom rujna izmjene pravila u nekim nama najbližim zemljama te na taj način omogući dolazak gostiju i tijekom rujna.“