Film o filmskim lokacijama u Hrvatskoj osvojio je četiri nagrade na tri međunarodna filmska festivala

Nagradu za promotivni film „Croatia Your Next Filming Destination“ direktoru HTZ-a Kristjanu Staničiću uručila je direktorica Balduči filma Spomenka Saraga

Promotivni film Croatia Your Next Filming Destination koji je snimila producentska tvrtka Balduči film u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom u ožujku ove godine osvojio je drugo mjesto u kategoriji „Region International“ na jubilarnom 20. izdanju uglednog festivala The Golden City Gate. Riječ je o festivalu koji se održava za vrijeme turističkog sajma ITB u Berlinu, a kako se sajam i svečana dodjela nagrade zbog situacije s korona virusom nisu održali, direktorica Balduči filma Spomenka Saraga danas je direktoru Hrvatske turističke zajednice Kristjanu Staničiću uručila nagradu iz Berlina.

Iznimno smo ponosni na uspjeh filma kojim promoviramo hrvatske filmske lokacije i dodatno pozicioniramo Hrvatsku kao atraktivnu zemlju na mapi svjetskih produkcijskih središta. Unatoč činjenici da je pandemija korona virusa zaustavila produkcijski zamah u svijetu pa tako i u našoj zemlji, vesele nas činjenice da se, zbog dobre epidemiološke situacije, naša zemlja u međunarodnim produkcijskim krugovima percipira kao sigurna zemlja za početak filmske proizvodnje“, izjavio je Kristjan Staničić. nadodavši kako se prema informacijama iz HAVC-a očekuje da će odgođena snimanja stranih projekata u Hrvatskoj krenuti krajem ljeta, dok su snimanja domaćih projekata započela još prošlog tjedna, uz preporučene mjere opreza.

„Nagrada iz Berlina predstavlja veliki uspjeh uzmemo li u obzir da su u konkurenciji bili filmovi iz cijelog svijeta te s poznatih svjetskih destinacija, a ocjenjivalo ih je čak 45 članova žirija različitih profesija. Festival nagrađuje filmove u 18 kategorija, a najbolje odabire međunarodni ocjenjivački sud koji čine predstavnici različitih sektora – od poslovnih ljudi do umjetnika. Svaka nas međunarodna nagrada posebno veseli i daje nam vjetar u leđa, a s obzirom da su naši filmovi prijavljeni na još nekoliko festivala, s nestrpljenjem čekamo i rezultate jesenskih festivala“, izjavila je scenaristica i producentica filma Spomenka Saraga.

Osim srebra iz Berlina, promotivni film Croatia Your Next Filming Destination osvojio i dvije zlatne nagrade na prestižnom američkom festivalu koji je ove godine održan 41. put, dok je na Međunarodnom filmskom festivalu u Rigi hrvatski film osvojio glavnu nagradu žirija.

Duga je tradicija snimanja stranih filmova u Hrvatskoj, tako da  filmska industrija i turizam imaju dugu i zanimljivu povijest. Ona se vezuje uz legendarne filmove o indijanskom poglavici Winnetouu nastale prema romanima Karla Maya. Iako su ti filmovi snimljeni prije više od pedeset godina, do danas nisu izgubili na popularnosti u Njemačkoj. Štoviše, fanovi iz Njemačke i danas redovito posjećuju Hrvatsku radi obilaska lokacija kojima je nekada kročio njihov omiljeni poglavica, čiji je lik uprizorio francuski glumac Pierre Brice.

Od tada do danas u Hrvatskoj je snimljeno niz filmskih uspješnica, poput filma „Guslač na krovu“, koji je nagrađen s tri Oscara, a sniman je u Lekeniku zahvaljujući nedavno preminulom velikom hrvatskom producentu Branku Lustigu. U Hrvatskoj su snimani i „Ratovi zvijezda“, „Robin Hood“, „Mamma Mia“ te danas globalno najpopularnija serija „Igra prijestolja“ od koje je postignut i najveći učinak u dodatnoj promociji Hrvatske kao turističke zemlje.

Prema informacijama Hrvatskog audiovizualnog centra interes inozemnih producenata za snimanjem u Hrvatskoj je velik, pogotovo za već poznatim lokacijama na obali, poput  Rovinja, Dubrovnika, Rijeke, Trogira, Paga i Zagreba kao i „neotkrivenim“ lokacijama u Kijevu, Kninu, Glini, Obrovcu, na Ziru te Petrovoj gori. Sva odgođena snimanja stranih projekata u Hrvatskoj zbog korona virusa nastavit će se koncem ljeta, dok su snimanja domaćih projekata, uz preporučene mjere opreza započela još prošlog tjedna, priopćeno je iz HAVC-a.