Turističkim djelatnostima na raspolaganju su  kreditna sredstva HBOR-a za  likvidnost čiju kamatnu stopu subvencionira Ministarstvo turizma

Ministarstvo turizma i Hrvatska banka za obnovu i razvitak zaključili su Sporazum o poslovnoj suradnji na provedbi mjera osiguravanja likvidnosti poduzetnicima u sektoru turizma, priopćeno je iz Ministarstva turizma. Na taj je način turizmu omogućeno odobrenje izravnih beskamatnih kredita HBOR-a u iznosu do 600 milijuna kuna. Sporazum je u ime Ministarstva turizma potpisao ministar Gari Cappelli, a u ime HBOR-a Tamara Perko, predsjednica Uprave i Hrvoje Čuvalo, član Uprave.

Za subvencioniranje kamate 26 milijuna kuna

Potpisanim sporazumom utvrđeno je da će Ministarstvo turizma osigurati sredstva u iznosu od 26 milijuna kuna za subvencioniranje kamatne stope do dva postotna boda za kreditiranje likvidnosti poduzetnika u turističkim djelatnostima u okviru Mjere COVID – 19.

 CAPPELLI  

Ministar turizma Gari Cappelli                                                                                        Foto: Arhiva MINT

    „Vlada RH kroz svoje dosadašnje mjere posvetila je veliku pozornost svim gospodarskim segmentima čija je poslovna aktivnost smanjena uslijed pandemije koronavirusa, a posebno turizmu kao jednom od najznačajnijih gospodarskih čimbenika. Kroz ovu kreditnu liniju stavljamo na raspolaganje do 600 milijuna kuna poduzetnicima koji obavljaju turističku djelatnost, kako bi očuvali radna mjesta, zadržali likvidnost i bili spremni za nastavak aktivnog i uspješnog poslovanja“, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli prilikom potpisa sporazuma.

Sredstva su namijenjena subvencioniranom kreditiranju mikro, malih i srednjih poduzetnika s registriranom djelatnosti smještaja (hoteli, odmarališta, kampovi, ostali smještaj), djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića (restorani, ketering, ostale djelatnosti pripreme i usluživanja hrane), iznajmljivanja plovnih prijevoznih sredstava te putničkih agencija i organizatora putovanja.

Nula posto kamatna stupa za tri godine otplate

 

Zahtjev za odobrenje kredite podnosit će se izravno HBOR-u koji će i odobravati sredstva na rok do pet godina uz mogućnost korištenja počeka od jedne godine. Kamatna stopa će, zahvaljujući sredstvima subvencije, iznositi nula posto za razdoblje otplate do tri godine, a u četvrtoj i petoj godini otplate kamatna stopa iznosit će 1,5 posto.

Osiguranje kredita

HBORPERKO

Tamara Perko, predsjednica  Uprave HBOR                                                        Foto: Arhiva HBOR

„Uvažavajući činjenicu da se radi o potencijalnim korisnicima kredita koji u velikom broju slučajeva imaju založene nekretnine ili nemaju dovoljno osiguranja vidu nekretnina i pokretnina, kao dodatna pogodnost, omogućeno je osiguranje kredita policama osiguranja kredita za obrtna sredstva za izvoznike koje u ime i za račun Republike Hrvatske izdaje HBOR ili jamstvima HAMAG-BICRO-a“, istaknula je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a.

Najviši iznos 1,25 milijuna eura

Najniži iznos kredita koji se može zatražiti je 100 tisuća eura, a najviši je ograničen na 1,25 milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti. Sredstva će se moći koristiti za financiranje plaća, režijskih i ostalih osnovnih troškova poslovanja, pripremu turističke sezone te obveza prema dobavljačima i ostalih troškova, osim kreditnih obveza prema poslovnim bankama i drugim financijskim institucijama te obveza za PDV.