Ministarstvo turizma i sporta vodit će  dr.sc. Nikolina Brnjac, preuzimajući sektor u iznimno zahtjevnom i izazovnom trenutku.   

 Dr. sc. Nikolina Brnjac je ministrica turizma i sporta u novoj vladi premijera Andreja Plenkovića. Ona je tako na čelu od sada krupnijeg ministarstva kojem je uz postojeći turizam po prvi puta pridodan i sport.  

„Turizam je izuzetno važan za Hrvatsku, oduvijek je bio pokretač gospodarstva i sigurna sam kako će to biti i u budućnosti. Moj prvi cilj bit će osigurati stabilnost turističkog sektora u ovom razdoblju. Turizam treba što bolje pozicionirati u budućoj financijskoj perspektivi EU fondova kako bi i dalje bio perjanica hrvatskog gospodarstva“, rekla je ministrica Brnjac preuzimajući dužnost od dosadašnjeg ministra turizma Garija Cappellija.

Novoizabrana ministrica diplomirala je na Fakultetu prometnih znanosti, na kojem je 2009. godine i doktorirala te je na njemu bila i asistent, a potom i voditeljica Katedre za intermodalni transport. Bila je državna tajnica za promet u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Na dužnost ministrice turizma i sporta dolazi s pozicije državne tajnice u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, gdje je bila zadužena za suradnju s Europskim parlamentom i bila je delegirana za predstavljanje Vijeća Europske unije u Europskom parlamentu za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

Organizirala je i moderirala mnoge okrugle stolove te je bila nositeljica istraživačkih projekata, a autorica je više od 50 znanstvenih radova i stručnih članaka iz područja intermodalnog prometa i logistike u nacionalnim i međunarodnim časopisima.

Novoizabrana ministrica posjeduje, kako piše u njezinoj poslovnoj biografiji, organizacijske i rukovoditeljske vještine te sposobnost izbora kompetentnog stručnog tima. Govori njemački i engleski jezik.

Ministrica Brnjac, koja ujedno po funkciji postaje i predsjednica Hrvatske turističke zajednice, rođena je u Karlovcu 1978. godine. Dužnost preuzima u vrijeme brojnih izazova vezanih uz posljedice pandemije COVID-19 na hrvatski turizam, ali i nužnih zaokreta u turističkom profiliranju Hrvatske.