Svi koji imaju pametna i održiva rješenja za razvoj destinacija te žele poticati umrežavanje i razmjenu dobrih praksi, mogu se  javiti na natječaj koji će im u tome pomoći.

 Do  20. listopada ove godine otvoren je natječaj za poticanje pametnih turističkih rješenja za EU destinacije kroz Europsku prijestolnicu pametnog turizma.

U sklopu ovog natječaja bit će dodijeljeno ukupno dva milijuna eura. Pravo sudjelovanja imaju pod jednakim uvjetima sve fizičke i pravne osobe koje spadaju u područje primjene ugovora kao i međunarodne organizacije.

Ugovori koji proizlaze iz natječaja predviđeni su na trajanje od maksimalno 36 mjeseci. Cilj natječaja je doprinos njegovanju inovativnih, pametnih i održivih rješenja u turizmu u turističkim destinacijama putem organizacije natječaja za Europske prijestolnice pametnog turizma i za Europske destinacije izvrsnosti (EDEN). Na taj se način želi pružiti potpora europskim destinacijama i gradovima i njihovim transformacijama prema pametnim i održivim rješenjima, dajući pobjednicima prepoznatljivost i mogućnost za ostvarivanje izvanrednih uspjeha u području turizma.

Namjera je također pridonijeti uspostavljanju okvira razmjene primjera dobrih praksi između destinacija koje sudjeluju u natječaju, uključujući međusobno učenje i umrežavanje i stvaranje mogućnosti za suradnju i nova partnerstva.

Naglašavajući osjetljivost turizma na  krize poput ove s pandemijom COVID-19  te važnost stvaranja programa i planova za suzbijanje sličnih ugroza u budućnosti, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac naglasila je  zadaću turističkog i srodnih sektora  u poticanju inovativnosti u kreiranju postojećih i novih turističkih proizvoda i usluga, što se želi postići i  ovim natječajem.

 Rok za prijavu na natječaj je do 20. listopada 2020. godine (do 16:00 h po lokalnom vremenu u Bruxellesu). Više informacija može se pronaći na poveznici: https://ec.europa.eu/growth/content/fostering-smart-tourism-solutions-eu-destinations-european-capital-smart-tourism_en.

Natječajna dokumentacija je objavljena na plaformi eTendering Europske komisije i može se preuzeti putem linka za preuzimanje dokumentacije.