Privatni iznajmljivači posebno su pogođeni krizom zbog  epidemije  pa je Ministarstvo turizma donijelo mjere koje se odnose na paušalna plaćanja.

Iako je ukupan turizam paraliziran epidemijom koronavirusa, najranjivijom skupinom smatraju se upravo privatni iznajmljivači za koje je Ministarstvo turizma  donijelo poseban paket mjera. Njihov je cilj,  kaže se u priopćenju Ministarstva turizma Republike Hrvatske,  ublažavanje financijskog udara na osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu  smanjenjem njihovih financijskih obveza. Naime, oni  turističku pristojbu plaćaju u godišnjem paušalnom iznosu po krevetu, a ne po noćenju što sada postaje  pretežak teret.
 
Turistička pristojba (paušal)

U Narodnim je novinama objavljen  te je 26. ožujka ove godine na snagu stupio Pravilnik o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.   
U  skladu s njime, osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u 2020. godini plaćaju samo pola iznosa godišnjeg paušala turističke pristojbe.

Naime, u redovnim okolnostima bili bi obvezni platiti puni iznos za glavne krevete i smještajne jedinice u kampu i kamp-odmorištu odnosno prema kapacitetu u objektu za robinzonski smještaj koji koriste za pružanje usluga smještaja sukladno posebnom propisu kojim se uređuje obavljanje ugostiteljske djelatnosti. Također, za cijelu 2020. godinu te se osobe oslobađaju plaćanja turističke pristojbe za pomoćne krevete.

Provedbena tijela za ovu mjeru su Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica. Ona  će  biti provedena preko sustava eVisitor pa privatni iznajmljivači za provedbu ne moraju poduzimati dodatne aktivnosti.  

  Turistička članarina (paušal)
 

Kako mjerama Vlade Republike Hrvatske nije obuhvaćeno plaćanje članarine turističkim zajednicama za osobe koje članarinu plaćaju u paušalu (privatni iznajmljivači i OPG-ovi). Dospijeće plaćanja prve rate članarine za navedenu skupinu je 31.07.2020. godine a Ministarstvo turizma poziva iznajmljivače da prate web stranice Ministarstva turizma kako bi se informirali o vremenu donesenih izmjena.
 
Paušalni porez na dohodak  

Obveznici plaćanja paušalog poreza na dohodak sukladno Zakonu o porezu na dohodak, s obzirom na to da se godišnji paušalni porez na dohodak i prirez porezu na dohodak plaća tromjesečno, mogu nadležnoj poreznoj upravi predati Zahtjev za odgodu plaćanja uslijed posebnih okolnosti

Zahtjev mogu podnijeti obveznici koji dokažu da nisu u mogućnosti platiti dospjele porezne obveze, te ako nemaju dospjelog nenaplaćenog poreznog duga, odnosno ako je iznos njihovog poreznog duga manji od 200,00 kuna.

Međutim, odgoda javnih davanja moguća je i za porezne obveznike koji još nisu obuhvaćeni postupcima naplate  pri  čemu  oni najprije trebaju zatražiti sklapanje upravnog ugovora  te potom zatražiti odgodu dospjelih poreznih obveza.
U slučaju produljenja roka zbog posebnih okolnosti, moguće je da će se odobriti dodatni rok od tri mjeseca za već odgođene porezne obveze te proširiti obuhvat odgođenih poreznih obveza i na porezne obveze koje dospijevaju za vrijeme trajanja dodatna tri mjeseca, bez obračuna kamata, a za što se podnosi novi pisani i obrazloženi zahtjev.
Podnositelj zahtjeva koji nije u mogućnosti platiti odgođenu dospjelu poreznu obvezu po njezinom odgođenom dospijeću, može podnijeti zahtjev za obročnom otplatom bez obračuna kamata.
 Ministarstvo turizma poziva da se za detaljnije informacije turistički djelatnici jave na adresu elektroničke pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..