Prema informacijama s terena i partnera s inozemnih tržišta rezervacije za glavnu turističku sezonu nisu otkazane, a interes gostiju za dolazak na Kvarner ovog ljeta i dalje postoji.

Nakon popuštanja mjera i otvaranja granica zatvorenih zbog pandemije koronavirusa u prvih deset dana svibnja na Kvarneru je ostvareno 14.000 noćenja, dok je u narednih desetak dana realizirano novih 43.000 noćenja. Primjera radi, od trenutka otvaranja granica sa Slovenijom regija Kvarner bilježi postepen rast broja gostiju. Tako su prvog vikenda nakon popuštanja mjera Slovenci ostvarili 1.550 noćenja, što je 22 posto ostvarenja u usporedbi s istim vikendom lani, dok su već idućeg vikenda (od 22.do 24. svibnja) gosti iz Slovenije realizirali  9.150 noćenja ili 58 posto ostvarenja u usporedbi s istim vikendom u 2019. godini.  

“Važno nam je popuštanje mjera i odluka o relaksaciji uvjeta prelaska granica iz Austrije i Njemačke, s obzirom na to da gosti iz Austrije imaju udjel od 15 posto, a gosti iz Njemačke udjel od čak 30 posto u svim ukupnim ostvarenim noćenjima na Kvarneru. U tom smislu pozitivni su i rezultati ankete provedene u Njemačkoj koja je pokazala da Hrvatska i dalje ostaje u vrhu najtraženijih destinacija, te se očekuje kako će u ovoj godini njemački gosti ostvariti najmanji pad dolazaka, i to za 20 posto u usporedbi s ostale tri zemlje Mediterana (Italija, Grčka i Turska).”, istaknula je  dr.sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarner.

U toj turističkoj zajednici podsjećaju da su najčitanije njemačke novine Bild nedavno Hrvatsku svrstale među osam zemalja koje bi ovoga ljeta mogli posjetiti njemački gosti. U prilog toj tezi ide i činjenica da je njemačko udruženje putničkih agencija i turoperatora DRV, njemačkoj vladi uputilo poziv da razmotri što skorije povlačenje svojeg upozorenja o međunarodnim putovanjima.

U ovom trenutku je važno da se na razini EU što prije dogovori jedinstveno postupanje kod dolaska gostiju i njihovo vraćanje u matične države. Prednost Hrvatske je u tome što je dostupna autodestinacija. Regija Kvarner prvenstveno gostima iz Slovenije, Austrije i Mađarske, prva je na listi kao destinacija za kraći vikend odmor, uzme li u obzir da je veliki broj stanovnika tih zemalja bio primoran koristiti svoj godišnji odmor dok je pandemija bila na vrhuncu. “Ta mogućnost nesmetanog i brzog prelaska granice, te uvjeti povratka u matičnu zemlju, jako će utjecati na konačne rezultate ljetne turističke sezone, istaknula je Irena Peršić Živadinov i dodala da prema informacijama s terena i partnera s inozemnih tržišta rezervacije za glavnu sezonu nisu otkazane i da interes gostiju za dolazak na Kvarner ovog ljeta i dalje postoji.

Trenutačno je na Kvarneru otvoreno 39 hotela i 11 kampova.