Tvrtke koje imaju pad prihoda veći od 50 posto oslobađaju se plaćanja poreznih obveza od travnja do lipnja, a radnicima osiguravaju plaće u iznosu od 4.000 kuna.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković prezentirao je nove mjere za pomoć gospodarstvu kako bi se ublažile posljedice epidemije koranovirusom. Prema njegovim riječima, već više od 65 tisuća poduzeća koristi potpore o isplati neto plaće u iznosu od 3.250 kuna za 400. 000 radnika. Sada se ta potpora za travanj i svibanj podiže na 4.000 kuna neto, pri čemu država preuzima teret davanja, što iznosi 1.460 kuna po zaposlenom. To je ukupno 5.460 kuna, čime će se za ovu mjeru ukupno izdvojiti osam i pol milijardi kuna, uz uvjet da poslodavci ne otpuštaju radnike.

Drugom mjerom poduzetnici se rasterećuju poreznih davanja. Tvrtke kod kojih je pad prihoda veći od 50 posto, u cijelosti će se osloboditi plaćanja poreza na dohodak, dobit i doprinose od travnja do lipnja, dok će tvrtke koje imaju pad prihoda od 20 do 50 posto imati pravo na odgodu i obračunsku otplatu do 24 mjeseca bez kamata. To znači da će tvrtke koje imaju prihode manje od 7,5 milijuna kuna, a njih čini 93 posto hrvatskih poduzeća te je u njima registriran pad prihoda veći od 50 posto u cijelosti biti oslobođene plaćanja poreznih obveza.

Treća mjera odnosi se na PDV koji će se plaćati po naplaćenom, a ne po izdanom računu. Predsjednik Vlade također je najavio da se rok za predaju godišnjih financijskih izvještaja za 2019. godinu pomiče do 30. lipnja kao i primjenu niza zakona u turizmu.