Ugledni profesor i svjetski turistički stručnjak Terry Stevens odao je priznanje Zadru, Lošinju i Rovinju, uvrstivši ih u svojoj novoj knjizi „Wish you were here“ u 50 najboljih destinacija u svijetu.

U novoj knjizi, objavljenoj na više od dvjesta stranica ovaj „veteran“ turističke industrije pruža jedinstven uvid u ono što jednu turističku destinaciju čini izvrsnom. Knjiga je nastala na temelju njegovog četrdesetogodišnjeg rada u turističkoj industriji u više od 55 zemalja, u kojoj profesor Stevens objašnjava kako su dobro upravljanje destinacijom te stručni i gostoljubivi turistički djelatnici ponajviše zaslužni za uspjeh destinacije.

Čestitavši Zadru, Lošinju i Rovinju na ovom priznanju Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice je izjavio da se time potvrđuje pozitivna slika koju naša zemlja uživa na međunarodnom turističkom tržištu, a ujedno je i priznanje svim vrijednim hrvatskim turističkim djelatnicima.

Ponosni smo na novi uspjeh naše destinacije koja je kao šira cjelina – Zadar sa županijom, prepoznat na globalnoj razini. Autor ističe burnu povijest, ali i fascinaciju oporavkom Zadra kojom se uzdiže u punom sjaju. Staro i novo, rimske iskopine i Bašićeve genijalne instalacije bude interes brojnih putnika i upravo je to nešto što ih najviše privlači. Uz to, autor primjećuje kako je Zadar i dalje mjesto koje čuva autohtonost te se u njemu vidi Hrvatska, a ne samo turizam“, istaknula je direktorica Turističke zajednice Zadarske županije Mihaela Kadija.

Kao rezultat  dugogodišnjeg rada i istraživanja, autor je temeljem svojih posjeta zaključio da Lošinj pruža visoko kvalitetan doživljaj svojim posjetiteljima. Uz tradiciju zdravstvenog turizma, dugu više od 130 godina, Lošinj se svojim benefitima poput lječilišne klime, bio raznolikosti, mora visoke kakvoće i zraka prve kvalitete s više od 200 sunčanih dana godišnje svrstao u poznato aromaterapeutsko središte i ekološki osviještenu, ali modernu destinaciju vitalnosti i zdravlja i time se ponosimo“, kazao je Dalibor Cvitković, direktor Turističke zajednice grada Lošinja. I direktorica Turističke zajednice Rovinja Odette Sapač posebno je zadovoljna što je Rovinj, kao vodeća hrvatska destinacija, prepoznat u ovoj inozemnoj publikaciji. Ona je istaknula kako je autor pohvalio pozitivan smjer razvoja istarskog turizma, ujedno predstavivši dugu povijest Istre i Rovinja, kao i njihovu bogatu gastronomsku i smještajnu ponudu.

Profesor Terry Stevens osnivač je i izvršni direktor višestruko nagrađivane međunarodne turističke konzultantske tvrtke Stevens & Associates sa sjedištem u Walesu. Njegova tvrtka radila je u više od pedeset zemalja specijaliziranih za razvoj destinacija i marketing.