S ciljem očuvanja radnih mjesta i kontinuiteta poslovanja u uvjetima u kojima je turistički promet u potpunosti obustavljen, Valamar pokreće program „Pauza, Restart“ s primjenom od 1. travnja.  

Program „Pauza, Restart“ u trajanju od minimalno 30 do 90 dana koliko će trajati i trenutno objavljena mjera Vlade za očuvanje radnih mjesta obuhvatit će sve djelatnike Valamara, što znači da u Valamaru neće biti otpuštanja.  Za oko 2.800 radnika koji su u radnom odnosu u Valamaru i Imperialu Rab koristit će se mjere Vlade. Svi djelatnici koji radi situacije ne mogu raditi od 1. travnja bit će upućeni na Pauzu. Za vrijeme Pauze djelatnicama će se osigurati naknada plaće u iznosu od minimalno 60 posto redovne plaće, ali ne manje od 4.250 kuna neto. Ova mjera važit će  jednako za djelatnike i menadžment, uključujući sezonce i stalne sezonce koji su već u radnom odnosu.

Za vrijeme Pauze radit će prvenstveno djelatnici i menadžment zaduženi za krizno upravljanje i administraciju, zatim radnici na poslovima održavanja, konzervacije i osiguranja objekata te djelatnici koji obavljaju poslove komunikacije s gostima i partnerima. Dijelu menadžmenta koji mora raditi umanjit će se plaća do 30 posto sve dok se svi djelatnici ne vrate na posao. Ostalim djelatnicima koji će raditi za vrijeme Pauze isplaćivat će se redovna puna plaća. 

Uprava je otkazala Glavnu skupštinu i uz suglasnost Nadzornog odbora opozvala prijedlog odluke o isplati dividende te će po ponovnom sazivanju Glavne skupštine predložiti zadržavanje dobiti iz 2019. godine radi povećanja likvidnosti i podrške mjeri očuvanja svih radnih mjesta.

„COVID-19 je izazvao globalnu krizu i trenutno je u turizmu i ugostiteljstvu sve stalo. Privremeno, dok se stanje ne smiri, ne možemo redovno poslovati. Ponosni smo na naše djelatnike i cilj nam je da niti jedan djelatnik radi ove krize ne izgubi radno mjesto. Valamar će učiniti sve da se svi naši ljudi koji su na pauzi čim prije vrate na svoja radna mjesta. Situacija je privremena, posao će se ponovno pokrenuti i tada svi moramo biti spremni za Restart poslovanja. Valamar je snažno i stabilno poduzeće te vjerujem da ćemo uz podršku javnog sektora, naših dioničara, investitora, partnera i djelatnika prebroditi ovaj period i pripremiti se za kvalitetan nastavak poslovanja“, poručio je predsjednik Uprave Valamara Željko Kukurin.

Kako bi se što bolje pripremili za ponovni RESTART, Valamar će usmjeriti napore prema izradi novog plana poslovanja i pripremi objekata za početak turističke sezone. Kontinuirano će se komunicirati sa svim dionicima u smjeru postizanja dogovora za kvalitetno pokretanje poslovanja. Kriza je privremena, ali ozbiljna i jedino uz partnerstvo svih dionika možemo sačuvati sva radna mjesta, priopćeno je iz ove kompanije.