Na prijedlog Europske komisije Rijeci se pruža mogućnost za produženje mandata Europske prijestolnice kulture 2020.  

Zbog pandemije koronavirusa Europska komisija predložila je da se Rijeci i Galwayu u Irskoj koje nose naslove Europske prijestolnice kulture 2020. produlji mandat do 30. travnja 2021. godine. U Komisji ističu da su ti gradovi teško pogođeni pandemijom koronavirusa, što ih  spriječava  u provedbi inicijativa Europske prijestolnice kulture. 

"Rijeka i Galway zaslužuju pravednu priliku da se oporave i pokažu svoju otpornost i kreativnost, ujedine srca i umove te zažele dobrodošlicu publici i umjetnicima, što je oduvijek bila suština europskih prijestolnica kulture“, istaknuo je potpredsjednik za promicanje europskog puta života Margaritis Schinas. 

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel izjavila je kako je kultura teško pogođena pandemijom, u čemu ni europske prijestolnice kulture nisu iznimka te dodala: „Unatoč energiji, entuzijazmu i profesionalnosti njihovih timova i partnera, Rijeka i Galway nisu mogli provesti planirane programe Europske prijestolnice kulture za 2020. Nadam se da će oba grada u najvećoj mogućoj mjeri iskoristiti mogućnost koja im se nudi da produlje svoju posebnu godinu“.

O prijedlogu Europske komisije vezanom uz produljenje razdoblja za europske prijestolnice kulture konačnu odluku donijet će Europski parlament i Vijeće.