U proteklom dijelu kolovoza u Hrvatskoj je registrirano čak 18 posto više domaćih gostiju u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a najviše je bilo turista iz Njemačke. 

 

Foto:Turistička zajednica grada Crikvenice

Prema prvim preliminarnim podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te nautičkom charteru, u Hrvatskoj je od 1. do 9. kolovoza  ostvareno više od milijun dolazaka i 7, 2 milijuna noćenja,  što je oko 70 posto lanjskog rezultata.  Pritom je u Istarskoj županiji zabilježeno 1,7 milijuna noćenja, na Kvarneru 1,4 milijuna noćenja, Splitsko-dalmatinskoj i Zadraskoj županiji po 1,3 milijuna noćenja, Šibensko-kninskoj županiji 578.000 noćenja, Dubrovačko-neretvanskoj županiji 392.000 noćenja i Ličko-senjskoj županiji 271.000 noćenja.  

„Nakon odličnog srpnja u kojem smo ostvarili oko 60 posto lanjskog rezultata, u kolovozu bilježimo još bolje turističke trendove te se trenutno nalazimo na oko 70 posto lanjskog rezultata. Tržišta koja su najbolje reagirala su teritorijalno bliža tržišta za koja su hrvatske destinacije lako dostupne cestovnim pravcima, poput Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske. Prema tim tržištima usmjerili smo svoje promotivne i informativne kampanje cijelo vrijeme komunicirajući da je Hrvatska sigurna i dobro pripremljena turistička destinacija. Također, s povećanjem broja aviolinija intenzivirao se i turistički promet u južnim dijelovima Dalmacije“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Krtistjan Staničić. Tako su u ovom trenutku Dubrovnik i London povezani s  44 leta tjedno.

U proteklom dijelu kolovoza najviše je bilo gostiju s tržišta Njemačke, njih oko 225.000, što je šest posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Po broju dolazaka drugo mjesto na toj ljestvici drže domaći gosti kojih je registrirano 178.000  ili 18 posto više, na trećem mjestu su Slovenci sa 133.000 dolazaka, što je deset posto više, a na četvrtom  Poljaci sa 109.000 dolazaka , što predstavlja porast od 16 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Destinacije u kojima je registrirano najviše dolazaka su Rovinj, Poreč, Medulin, Crikvenica, Umag, Split, Dubrovnik, Zadar, Pula i Novalja.