U nikad dramatičnijim okolnostima dočekuje se ovogodišnji Svjetski dan turizma kojem je središnja tema Turizam i ruralni razvoj.

 „Turizam i ruralni razvoj  izravno su povezani a odgovorni i održivi turizam koji počiva na brizi za okoliš, poštivanje lokalne kulture i običaja, interakcija turizma i lokalne zajednice, lokalnih proizvođača hrane i ugostitelja nužni su - kao protuteža masovnom turizmu  - za odgovorni  i održiv turizam kakav nam je  potreban“, neke su od ključnih poruka Svjetske turističke organizacije (UNWTO) u povodu  Svjetskog dana turizma koji se obilježava svake godine 27. rujna. Ove godine  će to obilježavanje  biti   u posebno dramatičnim okolnostima pandemije i njome izazvanim padom turističkog prometa  te prijetnjom  gubitka velikog broja radnih mjesta.

  Uz  ovogodišnji je Svjetski dan turizma vezan  još jedan presedan: po prvi puta u 40-godišnjoj povijesti Svjetskog dana turizma službenu proslavu neće ugostiti  jedna država članica UNWTO-a. Umjesto toga, nacije iz bloka Mercosur (Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj, uz pridruživanje Čilea sa statusom promatrača) preuzet će ulogu zajedničkog domaćina. Ovaj sporazum o zajedničkom domaćinstvu prikazuje duh međunarodne solidarnosti koja se provlači kroz turizam i koju je Svjetska turistička organizacija prepoznala kao ključnu za daljnji oporavak.

Uoči  ovog dana  Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta Republike Hrvatske, je izjavila: „Svim turističkim djelatnicima i turistima čestitam Svjetski dan turizma. Hrvatska po svojim bogatstvima, posebnosti i raznolikosti nezaobilazna je destinacija za sve koji „pune baterije“ prirodom. Zaštićena prirodna baština je pokretač održivog razvoja turizma i održivog ruralnog razvoja. Zaštitom baštine čuvamo i prepoznatljive mirise, boje, zvukove i okuse svih turističkih destinacija. Kvalitetni turistički proizvodi u ruralnim područjima poticaj su za rast poljoprivredne proizvodnje koja prati pojačanu potražnju za domaćim proizvodima. Samo uz kontinuiran trud i entuzijazam možemo Hrvatsku činiti uspješnom destinacijom, stoga Ministarstvo turizma i sporta nastavlja pružati podršku ljudima i krajevima koji žive od turizma, posebno u ruralnom prostoru i posebno u ovim izazovnim vremenima. Hrvatski turizam budućnosti je onaj u kojem se sve hrvatske destinacije razvijaju ravnomjernije, održivije i još uspješnije.“