Zagrebačke javne površine postaju izložba haiku slika na otvorenome,  povezujući grad sa svim ljubiteljima haiku umjetnosti u zemlji, Japanu i drugim zemljama.

   Iako je zagrebački turistički život u velikoj mjeri umanjen pandemijom koronavirusa i potresom,  goste grada očekuju  zanimljiva događanja od kojih je jedno izložba haiku slika  na billboardima „U sjećanje na Vladimira Devidéa“.

Izložba se održava povodom  10. obljetnice smrti ovog poznatog Zagrepčanina,  akademika i matematičara koji je posebno zaslužan za promociju japanske kulture u Hrvatskoj, naročito haiku poezije.

DEVIDE

Izložba haiku slika, čiji je autor Mihovil Rismond, priređena je uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba i Japanskog veleposlanstva u RH  te je prva te vrste  u zemlji.     

„Turistička zajednica grada Zagreba s velikim veseljem je prepoznala ovaj projekt kojim prvi put u Hrvatskoj, pretvaramo javne reklamne površine u velike „urbane galerije“ haiku slika na otvorenom. Realizacija izložbe 12 haiku slika na zagrebačkim billboardima pruža našim sugrađanima i posjetiteljima pravi umjetnički užitak dok prolaze gradom. Također, ovakva afirmacija umjetnosti predstavlja Zagreb kao kreativan i autentičan grad, a kroz svoju temu omogućuje dodatno jačanje veza Zagreba i Hrvatske s Japanom.“, izjavila je dr.sc. Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ.

Izložba „U sjećanje na Vladimira Devidéa“—koja traje do 26. kolovoza -  promovirat će Zagreb u svijetu, posebno među ljubiteljima haiku poezije.

Inače, za svoj rad akademik  Devidé je dobio japansko carsko odlikovanje, a dr. Drago Štambuk, pjesnik i diplomat je 2011. godine u čast njemu ustanovio godišnju svjetsku nagradu „Vladimir Devidé“ za najljepšu haiku  poeziju na engleskom jeziku.

Devide 4