Ministarstvo turizma je predložilo a Vlada Republike Hrvatske prihvatila izmjene i dopune zakona i uredbi  kojima se omogućuje financijsko rasterećenje turističkog sektora.

Uz paket mjera za pomoć ukupnom pa tako i turističkom gospodarstvu, na današnjoj je sjedici Vlada Republike Hrvatske prihvatila i dodatne mjere koje se odnose na turističko gospodarstvo. Na prijedlog ministra turizma Garija Cappellija usvojene su izmjene i dopune četiri turistička zakona te su  dopunjene dvije uredbe kojima će se omogućiti financijsko i admiistrativno rasterećenje turističkoga sektora te omogućiti brzo donošenje odluka.

Riječ je o zakonima o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, turističkoj pristojbi, pružanju usluga u turizmu i o ugostiteljskoj djelatnosti. .

U pripremi i nove mjere te dodatna financijska injekcija

Uz to, dopunjene su uredba o postupku, načinu i uvjetima za dobivanje koncesije na turističkom zemljištu u kampovima u suvlasništvu RH, kao i uredba o načinu, postupku i uvjetima procjene vrijednosti i prodaje turističkog zemljišta u vlasništvu jedinice lokalne samouprave te načinu, postupku i uvjetima za dobivanje koncesije na preostalom turističkom zemljištu u vlasništvu jedinice lokalne samouprave.

Ovim se mjerama želi u sadašnjim okolnostima, u kojima nema turističkog prometa niti  je izvjesno kada će ga biti,  sačuvati turistički sektor i radna mjesta te osigurati likvidnost,  rekao je ministar Cappelli   te dodao kako su u pripremi mjere preko HBOR-a  i drugih banaaka.

Moratorij na raskid ugovora

Izmjenama zakona o pružanju usluga posebno se regulira pitanje raskida ugovora o putovanju u paket aranžmanu u uvjetima posebnih okolnosti zbog nerealiziranog putovanja. Danas prihvaćenim izmjenama stavlja  se moratorij na raskid ugovora u trajanju od 180 dana od završetka posebnih okolnosti. U toj situaciji putničke agencije umjesto raskida ugovora mogu nuditi vaučere koji će biti osigurani policom osiguranja, čime  su zaštićena prava potrošača. Naime, ako  netko  nakon 180 dana nije  mogao ili htio tu  mogućnost iskoristiti, moći  će dobiti povrat novca za putovanje.  

Produžen rok važenja privremenih rješenja

Izmjenama i dopunama zakona o ugostiteljskoj djelatnosti do kraja 2021. predlaže se produženje roka važenja privremenih rješenja za ugostiteljske i objekte u domaćinstvu te na OPG-ovima. Tu se radi o objektima koji su dobili privremena rješenja, jer još nemaju rješenje o legalizaciji, ali su za to predali zahtjev u roku.

U sklopu izmjena tog zakona je i davanje ovlasti ministru da u uvjetima posebnih okolnosti propiše odstupanja od standarda kada su u pitanju obveze ugostitelja, iznajmljivača, članova ili nositelja OPG-ova, a prolongiraju se i rokovi za rekategorizaciju objekata (hotela, kampova, marina i onih u privatnom smještaju).

"To inače hoteli moraju raditi svake četiri godine, a sada to neće morati učiniti, nego kasnije, a privatnim iznajmljivačima koji su od ove godine imali obvezu za (re)kategorizacijom to se odgađa za godinu dana", naveo je Cappelli.

Mogućnost zaduživanja TZ-ova

Dopunama i izmjenama zakona o turističkim zajednicama (TZ) i promicanju hrvatskog turizma vodilo se se računa, kako je naglasio, o likvidnosti i očuvanju radnih mjesta, zbog čega se propisuje mogućnost zaduživanja TZ-ova, uz suglasnost njezinog predsjednika (gradonačelnici, načelnii, župani) i bankovnu garanciju općine, grada ili županije za čije je područje TZ osnovana.

Također se u 2020. i 2021, po izmjenama tog zakona, neće primjenjivati odredba koja određuje iznos koji se u odnosu na ukupne prihode može koristiti za troškove plaća zaposlenih u TZ.

Ovlaštenja Vladi za određivanje visine iznosa i rokova plaćanja turističke pristojbe

Dopunama zakona o turističkoj pristojbi daje se ovlaštenje Vladi da uredbom, u uvjetima posebnih okolnosti, drugačije uredi pitanja koja se odnose na visinu turističke pristojbe i rokove uplate, kao i da uredbom može prenamijeniti sredstva Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent te Fonda za udružene turističke zajednice.

U vezi te pristojbe, Cappelli je na sjednici Vlade podsjetio i da su već Vladinim mjerama iz prvog kruga privatnih 108 tisuća iznajmljivača smještaja i OPG-ove, koji tu pristojbu plaćaju u paušalu, oslobodili plaćanja te pristojbe za prvih šest mjeseci ove godine te će h se tako rasteretiti za 164 milijuna kuna. .

Promjenjivi dio koncesijske naknade za 1 kunu

Nadalje,  dopunama uredbi vezanih za koncesije na turističkom zemljištu u kampovima u suvlasništvu RH, promjenjivi dio koncesijske naknade za to zemljište za 2019. neće se računati prema propisanom modelu, nego će iznositi simboličnu jednu kunu.

Za plaćanje fiksnog dijela rok je do 31. studenoga ali on ovisi o situaciji. Time – rekao je ministar Cappelli, rasterećenje po kampu iznosi u prosjeku 180 tisuća kuna ili ukupno 15 do 20 milijuna kuna.

 

Foto: Dalibor Urukalo, PIXELL