U vrijeme kada je sve manje jasna granica između  političkih i stručnih procjena zdravstvene sigurnosti  vezane uz turizam, Hrvatska je stekla međunarodnu potvrdu  o poštivanju protokola o  sigurnim putovanjima i turističkim uslugama.

 Upravo u vrijeme kada su neke zemlje  proglasile Hrvatsku  zdravstveno nesigurnom destinacijom  te svoje građane pozvale da se vrate, Svjetsko vijeće za putovanja i turizam (WTTC)  je Hrvatskoj dodijelilo Međunarodnu oznaku za sigurna putovanja, priopćeno je iz Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske.  

Ova je oznaka ustanovljena u  svibnju ove godine kako bi putnicima pomogla i u identifikaciji  destinacija i tvrtki koje su usvojile globalne standarde zdravstvene i higijenske zaštite. Hrvatskoj je  dodijeljena 19. kolovoza, u isto vrijeme kada i Ekvadoru  i Gani.  

„Hrvatska je ponosna na suradnju s WTTC-om u ovim vremenima teškim za sve dionike u turističkoj industriji. Kao popularna europska i mediteranska destinacija, trudimo se suočiti  sa svim poteškoćama i osigurati stabilnost i sigurnost lokalnom stanovništvu i svim putnicima koji su nas odlučili posjetiti ove godine, unatoč trenutnim okolnostima. Da bi se omogućilo „novo normalno“, pripremili smo potrebne sigurnosne protokole i mjere kako bi boravak turista u našoj zemlji učinili što ugodnijim i kako bi zaštitili zdravlje svih turista. Iskreno vjerujemo da će usklađivanje s globalnim protokolima WTTC-a biti sljedeći važan korak u osiguranju i stabilizaciji ne samo tekuće sezone, već će predstavljati i važan korak za održiv i pametan budući razvoj ovog vrlo važnog gospodarskog sektora, izjavila je u povodu dodjele ove oznake  ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Inače, Svjetsko vijeće za putovanja i turizam predstavlja globalni privatni sektor putovanja i turizma a dodjelom oznaka sudionicima u  turizmu i prometu turistima i poslovnim partnerima daje smjernice u  izboru destinacije  koja poštuje zdravstvene standarde.

Kao dio protokola o sigurnim putovanjima, ove međunarodne mjere pružaju dosljednost i smjernice pružateljima usluga u turizmu i turistima u novom pristupu zdravlju, higijeni, održavanju socijalne distance i ostalom u „novim normalnim“ okolnostima pandemije COVID-19. Protokoli su dizajnirani na temelju iskustva članova WTTC-a u suočavanju s pandemijom COVID-19 i na temelju smjernica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Uz Hrvatsku, u Europi su WTTC-ovu oznaku sigurnosti dobili još i Portugal, Španjolska, Slovenija, Bugarska, Crna Gora, Ukrajina i Turska, a u svijetu je posjeduju još 22 države te brojni gradovi i regije.