Prema najavama zrakoplovnih kompanija u drugoj polovici lipnja i početkom srpnja najviše letova prema destinacijama u Hrvatskoj bilježit će Split i Dubrovnik. 

Osim za Split i Dubrovnik aviokompanije najavljuju i letove za Zadar, Pulu, Zagreb i Rijeku, navodi se u priopćenju Hrvatske turističke zajednice. Podaci o najavljenim letovima prikupljeni su putem HTZ-ovih predstavništva u inozemstvu, a najviše linija prema destinacijama u Hrvatskoj najavljuje se s tržišta Njemačke, Beneluxa i Francuske.   

Većina turističkog prometa u Hrvatskoj ostvaruje se kroz cestovni promet, odnosno kroz dolaske automobilom koji, s udjelom od oko 75 posto, predstavljaju najčešći način dolaska u našu zemlju. Međutim, Hrvatska se posljednjih godina pozicionirala i kao avio destinacija, a navedeno je posebice važno u sadašnjim okolnostima u kojima se svojom ponudom, sigurnošću, ali i prometnom dostupnošću moramo izboriti za svoj udio na turističkom tržištu. Ponovno „buđenje“ zračnog prometa pomoći će hrvatskim destinacijama, posebice Dubrovniku i Splitu, da budu dostupnije brojnim ljubiteljima putovanja“, istaknuo je  direktor Hrvatske turističke TZ-a Kristjan Staničić.

Među najavljenim linijama za Split su letovi Austrian Airlinesa s tržišta Austrije, Luxairtoursa, Transavie i easyJeta s tržišta Beneluxa, Transavie i easyJeta s tržišta Francuske, Condora i Eurowingsa s tržišta Njemačke, easyJeta i Wizz Aira s tržišta Velike Britanije i dr., a potvrđen je i let Croatia Airlinesa koji će Split povezivati s Rimom od sredine lipnja. Za Dubrovnik najavljeni su letovi Austrian Airlinesa s tržišta Austrije, Luxairtoursa, TUI-ja, easyJeta i Brussels Airlinesa s tržišta Beneluxa, Transavie i easyJeta s tržišta Francuske, a najavljeni su i letovi s tržišta Njemačke, Mađarske, Norveške, Švedske i Danske.

Prema najavama, Ryanair, Luxairtours i easyJet će povezivati Zadar s tržištem Beneluxa, dok će ovu hrvatsku destinaciju Ryanair također povezivati i s njemačkim destinacijama među kojima su Stuttgart, Berlin, Düsseldorf, Karlsruhe i Köln. Pula će prema najavama, između ostalog, biti povezana letovima Ryanaira, Luxairtoursa i easyJeta s tržištem Beneluxa, a najavljeni su i letovi iz Pariza, Frankfurta, Düsseldorfa i Londona. Za zračne luke Rijeka i Zagreb najavljeni su letovi s tržišta Njemačke, Velike Britanije i Beneluxa.

Uz postojeće međunarodne linije iz Zagreba prema Frankfurtu, Amsterdamu, Kopenhagenu i Zürichu, nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines od 15. lipnja povezivat će Zagreb s Bruxellesom, Münchenom, Sarajevom, Londonom i Rimom, dok se 16. lipnja započeti letovi između  Zagreba i Dublina, a 18. lipnja za Beč.