- Ne može se reći da je na težak položaj poljoprivredne proizvodnje i povezivanja s turizmom utjecao jedan problem, nego niz problema. Turizam traži u kratkom vremenu mnogo robe i trebamo se potruditi da kroz njega plasiramo što više roba iz lokalne sredine kao i drugih dijelova Hrvatske. Ali, u tome trebamo pomoć turističkih menadžera.

Hrvatska sigurno može proizvesti 80 posto hrane potrebne turizmu, i to kvalitetne, samo treba sjesti, razgovarati i dogovarati se te bi se na temelju tih dogovora poljoprivredni proizvođači trebali udružiti. Jasno je da je nekom hotelu teško raditi s deset ili trideset poljoprivrednika, lakše je s jednom ili dvije zadruge. No, neće biti lako popraviti ono što se dogodilo zadnjih tridesetak godina. Jasno je da će za to trebati potpora vlasti, razumijevanje problema te pronalazak modela rješavanja. Sve je rješivo, ali se do sada nitko toga posla nije prihvatio kako treba.

                           (stručna revija UT, srpanj 2020.)