Rezultati u gospodarenju otpadom ne postižu se preko noći, nego sustavnim i višegodišnjim radom,  a kako ih postići pokazuju i gradovi u nama najbližim zemljama.  

Dok građani Zagreba s razlogom negoduju zbog pretrpanih odlagališta otpadom koja se uočavaju po cijelom gradu i time narušava turistički imidž glavnom gradu Hrvatske, u nama najbližim glavnim gradovima Slovenije i Austrije nema tih problema. Štoviše, po čistoći Ljubljana i Beč se danas uvrštavaju u najčišće gradove u svijetu.

Pa evo kako su to postigli u Beču koji nije tako daleko od Zagreba, ali za razliku od hrvatske metropole turistima pokazuje znatno umivenije lice. No, do tih se postignuća ni u austrijskoj prijestolnici nije došlo preko noći, nego sustavnim i višegodišnjim radom u kombinaciji jasno postavljenih pravila o čistoći, strogih kontrola i novčanih kazni.  U tome ključnu ulogu imaju komunalni redarstvenici tzv. „WasteWatcheri“ koji patroliraju ulicama Beča još od 2008. godine i kontroliraju građane pridržavaju li se strogih pravila o čistoći.

Trenutačno je u Beču stalno zaposleno oko pedesetak „WasteWatchera“ i 400 dodatno obučenih djelatnika bečkih poduzeća za zbrinjavanje otpada i održavanje gradskih vrtova koji predstavljaju zakonsko tijelo javnog nadzora te u svom poslu moraju nositi odoru i značku. Samo u prošloj godini oni su obavili 26 tisuća informativnih razgovora, podnijeli više od 700 prijava za nepropisno zbrinjavanje otpada i  napisali više od 7.800 kazni, a visina kazni se kreće od 50 do 2.000 eura. Primjerice, ako nesavjesnog vozača WasteWatcher“ uhvati da iz svog automobila baca opušak naplatit će mu kaznu od 100 eura. A kakav to učinak ima pokazuje podatak da je samo lani propisno zbrinuto čak 128 milijuna opušaka.

„Naš cilj nisu maksimalne kazne, nego maksimalna čistoća“, ističe Ulli Sima, članica gradskog  poglavarstva za zaštitu okoliša na čiju je inicijativu 2008. godine donesen Zakon o održavanju čistoće kojim je utemeljena služba „WasteWatchera“ u Beču. Pritom se građanima ne ostavlja mjesta za izgovore s obzirom na to da otpad mogu odložiti na mnogim mjestima u gradu. Recimo, jedan od velikih problema u austrijskoj prijestolnici predstavljao je pseći izmet budući da je u Beču registrirano više od 50 tisuća pasa i postavljanjem  3.650 automata s besplatnim vrećicama sada je i taj problem riješen. Građanima je na raspolaganju i 2.100 samostojećih cijevi za opuške, na 4.500 lokacija postavljeni su spremnici za odvojeno sakupljanje otpada, u gradu je podignuto i 16 deponija  itd.