Novim pravilima o vizama znatno se pojednostavljuju postupci podnošenja zahtjeva za vize.

U Europskoj uniji stupila su na snagu nova pravila o vizama za kratkotrajni boravak, čime se putnicima olakšava  podnošenje zahtjeva za vize. Donošenjem ovih pravila pojednostavit će se postupci podnošenja zahtjeva za vize i omogućiti milijunima putnika koji legalno putuju u Europsku uniju da lakše dođu do viza uz jačanje mehanizama za suzbijanje mogućih rizika od sigurnosnih prijetnji i ilegalnih migracija. Naime, iako je Europskoj uniji  od 2009. godine povećan broj zahtjeva za vize sa 10,2 milijuna na više od 16 milijuna zahtjeva u 2018. godini, postupci podnošenja prijava za vize nisu mijenjani od 2010. godine i naprosto ih je trebalo modernizirati kako se zbog zastarjelih i složenih postupaka turiste ne bi odvratilo od putovanja u Europu. Novim pravilima obuhvaćene su vize za kratkotrajni boravak za schengenski prostor koji uključuje 22 države članice i četiri pridružene zemlje.

Po novim pravilima sada putnici mogu podnijeti zahtjev za vizu šest mjeseci prije planiranog putovanja umjesto tri mjeseca kako je to bio slučaj do sada. Lakše će se dobivati i vize za višestruki ulazak. Pritom će se putnicima koji više puta putuju u Europsku uniju  odobravati vize s duljim rokom valjanosti koji može trajati do jedne godine i postupno se povećavati do maksimalno pet godina. Na taj način putnici će znatno rjeđe trebati tražiti nove vize, štedeći time vrijeme i novac.  U većini slučajeva prijave će se podnositi izravno u zemlji prebivališta putnika, a gdje je to moguće obrasci će se moći ispuniti i potpisati u elektroničkom obliku.

Ispunjavanje uvjeta za ulazak temeljito će se provjeravati i vize za višestruki ulazak izdavati samo provjerenim i redovitim putnicima s kojima postoji pozitivno prethodno iskustvo u pogledu izdavanja viza. Vrijeme obrade zahtjeva za izdavanje viza je nepromijenjeno i maksimalno može trajati 15 dana, osim u slučajevima kada je potrebna daljnja provjera. Jedino u tim okolnostima vrijeme obrade može se produžiti najviše do 45 dana.

Također se povećava i vizna pristojba sa 60 na 80 eura koja nije mijenjana od 2006. godine niti je usklađivana s rastom inflacije kako bi se osigurala dostatna sredstva za obradu zahtjeva i otkrivanje mogućih sigurnosnih rizika.