Privremena suspenzija propisa o slotovima omogućit će zrakoplovnim kompanijama da ublaže posljedice teške krize zbog koronavirusa.

Međunarodno udruženje zračnog prometa (IATA) zatražilo je od regulatora da suspendiraju propise o slotovima u zračnim lukama kako bi prebrodile krizu prouzročenu epidemijom koronavirusa. S obzirom na to da zrakoplovne kompanije moraju iskoristiti najmanje 80 posto dodijeljenih im prava na slijetanje i polijetanje u zračnim lukama, jer će ih u protivnom kod slijedeće dodjele izgubiti, zajednički stav sektora jest da je primjena tih propisa u izvanrednim okolnostima neprimjerena.

Epidemija koronavirusa prouzročila je kaos na ključnim azijskim rutama na kojima su brojne aviokompanije obustavile letove te reduciraju promet i prema drugim zemljama s velikim brojem zaraženih. Stoga je nužna fleksibilnost kako bi se pomoglo sektoru u izradi planova za aktualnu kriznu situaciju i potaknuo oporavak mreže u budućnosti, navodi se u priopćenju IATA- e.

Privremena suspenzija važećih propisa za sezonu 2020. koja traje do listopada  znači da bi zrakoplovne kompanije mogle reagirati na tržišne uvjete odgovarajućim kapacitetima i prilagoditi raspored letenja izvanrednim trendovima u potražnji.  

„Svijet se nalazi pred velikim izazovom da spriječi širenje Covid- 19 koronavirusa i istovremeno omogući globalnoj ekonomiji da djeluje. Zrakoplovne kompanije su na prvom mjestu tog izazova i od ključne je važnosti da regulatorna zajednica radi s nama kako bi  aviokompanije mogle da posluju na najodrživiji, ekonomski i ekološki način i da ublaže najgore utjecaje krize“, istaknuo je Alexandre de Juniac, izvršni direktor IATA-e.