Kako bi pronašli svoj savršeni objekt u željenom odredištu Booking.com uvodi prvi jedinstven  sustav ocjene kvalitete za apartmane, kuće za odmor i vile  i biti mjerilo putnicima za odabir smještajnih objekata u skladu s  njihovim kriterijima za kvalitetu.

Po uzoru na  sustav ocjene kvalitete u hotelskoj industriji Booking.com sada uvodi jedinstveni sustav s ocjenama kvalitete i za privatni smještaj. Dosad takav sustav koji se inače koristi kao sredstvo prepoznavanja i usporedbe kvalitete određenog hotela nije postojao u nehotelskom smještaju, u kojem se putem Booking.coma svake sekunde u prosjeku prijavi sedam putnika. Stoga Booking.com preuzima vodeću ulogu u stvaranju jedinstvenog, globalno dosljednog i objektivnog sustava s ocjenama kvalitete za kuće za odmor, apartmane i vile.

Nove ocjene kvalitete za kuće za odmor, apartmane i vile slične su hotelskoj klasifikaciji sa zvjezdicama, koja objektivno ocjenjuje hotele prema određenom skupu kriterija, a cilj je ovih ocjena ispuniti tu prazninu u branši putovanja. Ova će ocjena služiti kao globalno mjerilo putnicima kako bi jednostavnije mogli prepoznati i odabrati objekte koji odgovaraju njihovim kriterijima za kvalitetu. Prema istraživanju Booking.coma 39 posto globalnih putnika i 60 posto putnika iz Hrvatske, u 2020. godini radije će odabrati boravak u vikendici ili apartmanu, a ne u hotelu, a ‘broj zvjezdica’ jedan je od najpopularnijih filtera na Booking.com-u, pa se ovom inovacijom odražava stalna potreba i ulaganje u stvaranje što jednostavnijeg iskustva putovanja.   

Kako funkcionira ocjena kvalitete

Sustav prema kojem se računaju ocjene kvalitete temelji se na algoritmu strojnog učenja, koji u obzir uzima više od 400 faktora kao što su lokacija objekta, veličina i sadržaji, što putnicima olakšava prepoznavanje kvalitete i udobnosti objekata diljem svijeta. Žuti kvadratići, kojih može biti između 1 i 5, jasno označavaju razlike u kvaliteti i nalaze se uz ime objekta na Booking.com-u. Ocjene kvalitete uspoređuju se s obližnjim objektima kako bi rezultati bili relevantni na lokalnoj razini i preračunavaju se tijekom godine kako bi bili točni.

Booking 1Booking 2

Objekti s najboljim ocjenama 

Sjedinjene Američke Države, Grčka, Španjolska, Italija i Francuska pri vrhu su popisa država s najvećim brojem objekata s najboljim ocjenama (5 od 5), dok putnici iz Saudijske Arabije, Australije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije i Kine najčešće odabiru apartmane, vikendice i vile s najboljim ocjenama.

“Uzbuđeni smo što prvi predstavljamo ovu tehnologiju i razvijamo uslugu koja dosad nije bila prisutna u ovoj branši. Hotelski gosti mogu se osloniti na dobro poznat sustav zvjezdica pri donošenju odluka, dok putnici koji odabiru jedinstvene smještajne objekte dosad nisu imali mogućnost takvog iskustva“, istaknuo je Eric Bergaglia, globalni voditelj Booking.com-ova odjela za kuće za odmor i  apartmane te dodao: „Uz vrijedne i provjerene recenzije putnici Booking.coma sada mogu pretražiti apartmane, vikendice ili vile prema njihovoj Ocjeni kvalitete, imajući na umu će tako odabrati smještaj koji odgovara njihovim očekivanjima. Svih 75 posto objekata koji su nedavno primili Booking.com-ovu nagradu Traveller Review Awards 2020. predstavljaju kuće za odmor, apartmani i ostali nehotelski smještajni objekti, među kojima na apartmane odlazi gotovo njih 40 posto. Uz ovaj novi sustav radujemo se tomu što ćemo putnicima još više olakšati potragu za savršenim smještajem u željenom odredištu.”

Kako biste pronašli svoj savršeni smještajni objekt jednostavno odaberite filtar ‘Ocjena kvalitete’ gdje ćete pronaći apartmane, vikendice i vile s ocjenom kvalitete koja najbolje odgovara vašim potrebama.