Znanstvenici iz Beča razvili su metodu za ponovnu upotrebu tekstilnog otpada kojom se može smanjiti emisija ugljičnog dioksida. 

 Na odlagalištima diljem Europe svake godine završi oko pet milijuna tona starog tekstila. Stoga je Europska unija donijela direktivu kojom se od 2025. godine propisuje obavezno odvajanje tekstilnog otpada. Naime, imajući na umu činjenicu da je za proizvodnju nove tkanine osim pamuka potreban i poliester koji se dobiva iz fosilnih sirovina, jasno je da recikliranje tekstila predstavlja važan faktor za smanjenje emisije ugljičnog dioksida.

 S tim problemom odlučili su se uhvatiti u koštac znanstvenici s Tehničkog sveučilišta u Beču „TU Wien“ i Sveučilišta za prirodne resurse i primijenjene bioznanosti „BOKU“ koji su  u suradnji s gospodarstvenicima proveli istraživanje o recikliranju starog tekstila i razvili novu metodu za održivo kružno gospodarstvo. Spomenuta metoda podrazumijeva kemijsko razdvajanje mješovitih vlakana pamuka i poliestera iz stare tkanine. Na taj način tkanina se najprije rastavlja u sitne grudice, a zatim se pamuk uz pomoć posebnih enzima odvaja od poliestera i pretvara u glukozu. Poliesterska vlakna se suše i čiste, a zatim rastapaju i pretvaraju u granulat. Iz njih se tada stvaraju niti kojima se dodaje novi pamuk i tako proizvodi nova tkanina koja po kvaliteti odgovara prvobitnom proizvodu.

 Ovaj projekt osvojio je nagradu „Clusterland Award 2019“ koja se inače u Austriji dodjeljuje za uspješnu suradnju u području znanosti i gospodarstva.