Nakon višemjesečnog pada i stagnacije prometa, u Zračnoj luci  Franjo Tuđman bilježi se trend postupnog oporavka. 

U ljetnim mjesecima očekuje se nastavak ubrzanja rasta, čiji će vrhunac obilježiti sam kraj ljetne sezone, kada se očekuje otvaranje baze kompanije Ryanair s kojom će tvrtka lansirati najveći dio planiranih novih linija za 2021. u Zagrebu, priopćeno je iz Međunarodne zračne luke Zagreb.

U drugom tromjesečju ove godine promet je povećan 3,5 puta (350 posto) u odnosu na isto razdoblje lani koje je ujedno bilo i razdoblje prvog lock-downa. Tako je u drugom tromjesečju prošle godine kroz zračnu luku putovao 63.401 putnik, dok je ove godine registrirano 220.000 putnika, a samo je lipanj zaključen s više od 100.000 putnika.

Croatia Airlines je  tijekom proljetnih mjeseci postupno u promet vraćala veliki broj letova i frekvencija. Tako će od srpnja Croatia Airlines iz Zagreba letjeti na 14 međunarodnih i pet domaćih linija, te ukupno imati više od 150 tjednih polazaka.  

Značajan doprinos oporavku prometa očekuje se i od nove kompanije u Zagrebu, Ryanaira, koji je već tijekom lipnja započeo prometovanje na dvije linije, iz Brisela i Milana. U posljednjem tjednu srpnja ova kompanija bazirat će svoj prvi zrakoplov u zagrebačkoj zračnoj luci i otvoriti još tri nove linije: za Gothenburg, London Stansted i Rim Ciampino, a od 1. kolovoza i liniju za Sofiju.  Početkom rujna, Ryanair planira baziranje drugog zrakoplova u Zagrebu i otvaranje devet novih linija kao i pojačanje frekvencija na ranije uvedenim linijama. Linije planirane za rujan su Dortmund, Dusseldorf Weeze, Frankfurt Hahn, Karlsruhe/Baden Baden, Malmo, Memmingen, Oslo Torp, Paris Beauvais te Podgorica. Ryanair će nakon otvaranja baze imati uspostavljenih 15 novih linija sa 42 tjedna polaska.

Trendu prometnog oporavka doprinijeli su i portugalski nacionalni avioprijevoznik, TAP Air Portugal i postojeći partner, njemački Eurowings. TAP Air Portugal je nakon petogodišnjeg izostanka izravne linije iz Lisabona, liniju ponovno uspostavio u lipnju ove godine te su Lisabon i Zagreb sada povezani tri puta tjedno. Eurowings je najavio obnovu već postojeće linije za Dusseldorf od 31. kolovoza te najavio liniju za Prag od 6. studenoga ove godine. Obje linije bile su prekinute nakon završetka ljetne sezone 2019. godine. Na liniji za Dusseldorf prometovao je Eurowings, dok su na liniji za Prag letjeli hrvatski i češki nacionalni prijevoznici Croatia Airlines i Czech Airlines.  

Od ostalih inozemnih partnera, vrijedi istaknuti nizozemskog nacionalnog avioprijevoznika KLM, koji je još početkom veljače 2021. godine udvostručio frekvencije, a kasnije i broj ponuđenih sjedala, odnosno veličinu zrakoplova na liniji iz Amsterdama.  Stoga sada, umjesto jednog leta dnevno kao u razdoblju prije pandemije, KLM leti dva puta dnevno na istoj liniji.

Iako operacije ostalih prijevoznika ne prate razine iz razdoblja prije pandemije, ipak se bilježe značajni pomaci. Španjolska kompanija Iberia nastavlja operacije u sezoni, kao i Vueling, koji također nastavlja s prometom u sezoni, ali sa nešto manjim brojem frekvencija.

Osim toga i British Airways je započeo redovite tjedne letove u frekvenciji črtiri puta tjedno na liniji Zagreb – London Heathrow. Broj letova će se od druge polovice srpnja povećati na pet puta tjedno, a od kolovoza će ova linija prometovati svakodnevno.

I Turkish Airlines je povećao broj letova za Zagreb. Trenutno kompanija prometuje sa osam letova za Zagreb, dok će od 12. srpnja kompanija imati sedam tjednih letova. Od početka rujna ove godine, svoju liniju Dubai-Zagreb najavio je i Flydubai.

S obzirom na ljetne najave, zagrebačka zračna luka ima razloga nadati se značajnijem oporavku. Intenziviranje prometa na postojećim linijama, dolazak novih zrakoplovnih prijevoznika i otvaranje novih linija iz Zagreba bit će snažan poticaj, kako turističkim, tako i poslovnim putovanjima inozemnih i domaćih putnika koji u ovoj godini na raspolaganju imaju respektabilan izbor destinacija.

U Zračnoj luci Franjo Tuđman planira se u vršnom razdoblju sezone opslužiti između 90 i 100 dnevnih zrakoplovnih operacija, te će Zagreb u redovnom prometu biti povezan s ukupno šest domaćih i 42 međunarodna odredišta.