Za ovogodišnji zagrebački advent pripremljeno je devet prigodnih glazbenih festivala s ukupno 95 koncerata, priopćeno je iz Turističke zajednice grada Zagreba.

Advent u Zagrebu započet će 28. studenoga, tradicionalnim paljenjem prve adventske svijeće i ove godine trajat će nešto kraće – do 1. siječnja 2021. godine.  No,usprkos skraćivanju ove najposjećenije zagrebačke manifestacije, građane kao i sve posjetitelje očekuje bogat program, a on će ove godine biti u znaku kulturnih događanja. Iz Turističke zajednice grada Zagreba poručuju da je pripremljeno devet prigodnih glazbenih festivala s ukupno 95 koncerata, na kojima će muzicirati Zagrebački solisti, Zagrebački komorni orkestar kao i brojni drugi hrvatski glazbenici, a bogat reperoar publiku očekuje i u Hrvatskom narodnom kazalištu, Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski te u pojedinim zagrebačkim muzejima. TZ grada Zagreba je također i ove godine ostvarila promotivnu suradnju  s Croatia Airlinesom, Turkish Airlinesom te Hrvatskim željezničkim putničkim prijevozom, s kojima su osigurali posebne cijene karata za posjet zagrebačkom Adventu.

„Svake godine trudimo se naš Advent oplemeniti novitetima te smo odlučili da i ova, po svim parametrima izvanredna, godina, ipak neće biti iznimka. Tako smo pripremili projekt „Svjetlost Adventa“,  gdje smo s deset institucija na Gornjem gradu inicirali ukrašavanje njihovih prozora u blagdanskom duhu, a pozivamo stanare i sve ostale da postanu dio ove inicijative. Naime, ovim projektom želimo pokrenuti jednu toplu priču, donijeti pozitivne emocije, kreirati osjećaj zajedništva i, u konačnici, potaknuti naše sugrađane da se uključe i time daju svoj doprinos Adventu. Drugi novitet jesu Zagrebačke jaslice  točnije online izložba fotografija crkvenih božićnih jaslica nastalih od 2007. do 2020. godine, a tu je i interaktivna izložba proširene stvarnosti „Virtualni božićni prozori“. . Ova izložba će donijeti dašak božićnog ugođaja koristeći animirane motive ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu, a bit će postavljena na 20 lokacija u gradu i to u parkovima, trgovima i velikim otvorenim prostorima.“, kazala je dr.sc. Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba.

Osim toga, turistička zajednica će s partnerima prigodno urediti tri lokacije u Donjem gradu (Trg kralja Tomislava, park Zrinjevac, Trg Republike Hrvatske), četiri u Gornjem gradu (plato Gradec, park Bele IV. te Strossmayerovo šetalište istok i zapad), a s Podružnicom Zrinjevac ukrasit će  adventski vijenac oko Manduševca i božićne borove na Trgu sv. Marka te na Trgu bana Josipa Jelačića.

Više informacija o programu i svim događanjima dostupno je na internetskoj stranici www.adventzagreb.hr.