Povodom  100. godišnjice rođenja Ede Murtića u Meštrovićevom paviljonu, Domu hrvatskih likovnih umjetnika 25. svibnja otvara se izložba ovog velikana hrvatske moderne umjetnosti, čija će se godišnjica rođenja obilježiti nizom događanja u Zagrebu.

Murtić100, projekt je kojim se obilježava sto godina od rođenja Ede Murtića, neprikosnovenog velikana hrvatske moderne umjetnosti koji je svoj trag ostavio ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu. Izložba se otvara 25. svibnja i trajat će do 18. srpnja, a  posjetitelji će moći pogledati više od sto nevjerojatnih djela ikone modernog slikarstva. Osim djela velikog Ede Murtića, projekt uključuje i niz drugih događanja – međunarodni simpozij Gesta i sloboda, koji će se održati u Zagrebu i Rovinju u lipnju 2021., izložbu Nova apstrakcija u Laubi kući za ljude i umjetnost od 1. do 10. lipnja 2021. te niz popratnih događanja  (reinterpretacija Murtića kroz street-art na nekoliko lokacija u Zagrebu, radionice za djecu i odrasle, stručna vodstva, prilagođena vodstva za djecu s popratnim radnim materijalima, izrada taktilne slike kako bi se umjetnost približila slijepim i slabovidnim osobama itd.).
 

“Zadovoljstvo je i sreća sudjelovati u obilježavanju stote godišnjice rođenja Ede Murtića velikom izložbom njegovih djela. Edo Murtić mijenja percepciju o tome tko je umjetnik u društvu te pomiče granice značenja umjetničkog djela u javnom prostoru. On je nezaobilazna umjetnička pojava druge polovice 20. stoljeća. Posebno me raduje što će se kroz ovaj projekt, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, razviti novi načini dugoročne strategije prepoznavanja Zagreba kao turističke destinacije umjetničkog predznaka. Umjetnik Edo Murtić je idealna početna točka za takvu inicijativu. Osobno volim energiju, ljubav i raskošan talent slikarskog djela Ede Murtića”, izjavio je povodom otvaranja ove izlože Tomislav Buntak, predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.