Za Hrvatsku Euromonitor procjenjuje da će biti među europskim zemljama koje će se srednje brzo oporavljati.

Projekcije globalne tvrtke za istraživanje tržišta Euromonitor iznesene na 15. sastanku Tematske upravljačke grupe za Održivi turizam EUSAIR Jadransko-jonske strategije pokazuju da bi se turistički promet mogao oporaviti za tri do pet godina. Prema riječima Caroline Bremner, voditeljice Euromonitorovog odjela za putovanja, regija Azija i Pacifik, koja je 2019. već „puhala za vratom“ Europi već će je ove godine  prestići po prihodima od turističkih dolazaka. Ovakvo stanje, naglašava se u projekcijama iznesenima na sastanku u organizaciji Ministarstva turizma i sporta, partnera na projektu EUSAIR Facility point, nastavit će se i narednih godina, iako bi Europa već 2024. mogla nadmašiti brojke iz 2019. godine.

Za Hrvatsku Euromonitor procjenjuje da je među onim europskim zemljama koje će se srednje brzo oporavljati, baš kao i Italija i Velika Britanija. Najbrži oporavak prognozira se za Švicarsku, Portugal, Grčku i Tursku, a najsporiji za Španjolsku i Francusku.

Sustainable Travel Indeks 2020. pokazuje da bi u privlačenju novih turista veće šanse mogle imati zemlje koje se više prilagođavaju održivom razvoju turizma. Prema Indeksu top 3 održive destinacije su Švedska, Finska i Austrija. Hrvatska je na dobrom 13. mjestu, a u regiji je tek nešto bolja Slovenija na 10. mjestu. Znatno lošije su Italija na 34. i Grčka na 32. mjestu.

Ključni alati oporavka turizma, ističu stručnjaci, bit će uvođenje digitalnih tehnologija i prilagođavanje novim željama potrošača. Novi zahtjevi turista u uvjetima nesigurnosti su veća mogućnost besplatnog otkazivanja bukinga, više vrijednosti i bonusa za isti novac, veća felksibilnost u načinima plaćanja i nove, interaktivnije mogućnosti upoznavanja s destinacijom kroz virtualnu i proširenu stvarnost. Osim toga , 66 posto  potrošača  želi imati pozitivan utjecaj na okoliš tijekom svojih dnevnih aktivnosti u 2021. godini, dok njih 48 posto traži održive oblike turizma.

O uvođenju Digitalnog zelenog certifikata govorila je Nadine Lakhal,  predstavnica Europske komisije iz Glavne uprave za regionalnu i urbanu politiku DG Regio,  no Europska komisija važnim smatra i  Pakt za vještine u turizmu unutar Europske agende vještina. Cilj je potaknuti zajedničke aktivnosti usavršavanja i osposobljavanja kroz veća ulaganja u poboljšanje postojećih vještina i osposobljavanje ili prekvalifikacije za nove vještine u sektoru turizma.

Poduzetnike u turizmu svakako će zanimati da se krajem svibnja očekuje objava online vodiča za EU financiranje turističkih projekata za razdoblje od  2021. do 2027. godine.

Ministarstvo turizma i sporta, kao koordinator teme Održivi turizam EUSAIR Jadransko-jonske strategije, najavilo je vrlo zanimljivu panel raspravu pod nazivom „Od krize do oporavka“ u sklopu 6. EUSAIR Foruma, koji će se održati 11. i 12. svibnja. Stručnjaci iz područja kulture, medija i turizma s cijelog područja Jadranskojonske makroregije govorit će o transnacionalnim turističkim projektima koji ciljaju na održivu zelenu makroregiju.