Za izlazak iz krize zemalja EU nužan je zajednički plan i aktivnosti  te povećana izdvajanja za turizam u financijskom okviru  do 2027 godine.

Zajednički protokol putovanja i svojevrsna "putovnica Covid-19" dio su mjera zajedničkog plana izlaska iz krize u turizmu uzrokovane pandemijom koronavirusa. One su neki od zaključaka videokonferencije ministara  država članica EU, koja je održana na inicijativu hrvatskog ministra turizma Garija Cappellija  u sklopu predsjedanja Hrvatske Vijećem EU..

Protokol putovanja uključivao bi, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli   sigurnosni i zdravstveni aspekt cestovnog, željezničkog, plovnog i avio prometa. Iako se inzistira na donošenju zajedničkog protokola, moguć je i bilateralni dogovor o suradnji.

Videokonferencija turizam Cappelli 20200427

Bilateralni  bi dogovori, očekuje ministar Cappelli, s pojedinim zemljama mogli biti postignuti već krajem svibnja. No, presudnu bi riječ  u otvaranju turističkih koridora  imali epidemiolozi  koji bi procijenili zdravstveno-sigurnosne uvjete.

Nadalje  se očekuje  da će turizam u  EU financijskom okviru  do 2027. godine, zbog  krize  koja je pogodila  taj sektor, imati na raspolaganju znatno veća sredstva od prvotno planiranih.  U prilog tome govori i činjenica da su upravo  zemlje  s visokim udjelom  turizma u  BDP-u, poput Italije, Španjolske  i drugih, posebno pogođene  pandemijom koronavirusa

Na sastanku su, osim predstavnika svih zemalja članica EU-a, sudjelovali i povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton i glavni tajnik Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Zurab Pololikashvili koji su  također naglasili potrebu da se osiguraju  dodatna sredstva kako bi se pomoglo  zemljama članicama posebno pogođenima novonastalom situacijom.