Najveće hotelske kompanje u Hrvatskoj bilježe odličnu popunjenost kapaciteta u rujnu, a sve je više rezervacija i za listopad.

Prema podacima sustava eVisitor u Hrvatskoj se trenutačno odmara 400.000 turista, od čega je 361.000 inozemnih gostiju. Značajan turistički promet ogleda se i u financijskim rezultatima. U prvom tjednu rujna vrijednost fiskaliziranih računa u djelatnosti pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane iznosila je 1,1 milijardu kuna, što je 146 posto više u odnosu na prošlu godinu. Proteklog tjedna potrošnja je u toj djelatnosti dosegla 974,6 milijuna kuna ili jedanaest posto više u usporedbi s istim tjednom 2019. godine.

Prema sadašnjoj situaciji, ako ne bude nekih nepredviđenih događaja i u listopadu će zbog tržišnog interesa biti otvoreno više od 60 posto domaćih hotela. Unatoč pogoršanju epidemiološke situacije u cijeloj Europi, Hrvatska je i dalje na našim ključnim emitivnim tržištima percipirana kao sigurna destinacija. To je rezultat izuzetne odgovornosti svih turističkih djelatnika koji su i drugu godinu zaredom pokazali kako mogu organizirati smještaj gostiju i njihov odmor bez i jednog slučaja izbijanja zaraze u komercijalnim smještajnim objektima. Također, to je rezultat odlične koordiniranosti cijelog sektora, Vlade, sustava stožera civilne zaštite i javno zdravstvenog sustava”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.