Hrvatska će u Rusiji s 10. lipnjem biti stavljena na listu epidemiološki sigurnih zemalja i time biti označena kao sigurna destinacija za putovanja ruskih turista.

Ljetni turistički zračni most između Rusije i Hrvatske u razdoblju od lipnja do rujna programiran je na više od 500 letova, otprilike 130 letova mjesečno, a stavljanjem Hrvatske u „zelenu zonu“ otvara se dodatna mogućnost za pokretanje charter linija, koje čine većinu ljetnog prometa s Hrvatskom. 

Ruski nacionalni prijevoznik Aeroflot od početka lipnja do kraja rujna svakodnevnim će letovima povezivati Moskvu s Pulom, Dubrovnikom i Splitom. Aeroflot trenutno jednom tjedno prometuje između Moskve i Zagreba, a od svibnja je dostupan i drugi tjedni let, dok će u špici ljetne sezone ta linija prometovati tri puta tjedno. Među najavljenima su i letovi kompanije S7 iz Moskve za Pulu i Dubrovnik te aviokompanije Nordwind za Zagreb.

Hrvatska je obnovila izdavanje turističkih viza za ruske državljane, a na ruskom tržištu trenutno vlada dobar interes za odmorom u Hrvatskoj. Rusi Hrvatsku ne gledaju isključivo kao predsezonsku destinaciju već kao zemlju za ljeto, za odmor i more.

„Potencijal ruskog tržišta je iznimno velik i stoga intenzivno radimo na promociji Hrvatske kao idealne zemlje za odmor ruskih turista i odličnog partnera za rusku turističku industriju. U nadolazećem razdoblju želimo značajno povećati broj ruskih turista u Hrvatskoj tijekom cijele godine“, poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Prema podacima iz sustava eVisitor dosad su gosti iz Rusije ostvarili oko 30.000 noćenja, odnosno 48 poto  više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Riječ je o turistima koji se prema TOMAS istraživanju o stavovima i potrošnji turista, ubrajaju među goste s najvišim prosječnim dnevnim izdacima višim od 120 eura dnevno.