Najkasnije do 31. siječnja ove godine raspisat će se javni natječaj za dodjelu sredstava iz Fonda za udružene turističke zajednice s ciljem financiranja projekata i poticanja daljnjeg udruživanja turističkih zajednica.

Na današnjoj sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice usvojena je Odluka o raspisivanju javnog natječaja za dodjelu sredstava iz Fonda za udružene turističke zajednice, a raspravljalo se i o operativnim planovima Hrvatske turističke zajednice i mreže predstavništava za 2022. godinu.

Javni natječaj za dodjelu sredstava iz Fonda za udružene turističke zajednice bit će raspisan najkasnije do 31. siječnja ove godine i to sukladno nedavno objavljenom Pravilniku o kriterijima za dodjelu sredstava iz fonda za udružene turističke zajednice.  

„Današnjom Odlukom o raspisivanju natječaja iz Fonda za udružene turističke zajednice bit će dodijeljeno više od 12 milijuna kuna za projekte udruženih turističkih zajednica. U posljednje dvije godine udruživanjem turističkih zajednica smanjio se njihov broj na razini gradova i općina, a ovim Fondom dodatno se potiče njihovo udruživanje. Cilj je udruživanje što više turističkih zajednica, jer udruživanjem imaju priliku efikasnije iskoristiti financijska sredstva, ali i kvalitetnije upravljati turističkim destinacijama. Na ovaj način doprinosimo ne samo jačoj prepoznatljivosti turističkih destinacija već i stvaranju sustava održivog i otpornog turizma“, istaknula je na sjednici Turističkog vijeća HTZ-a ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

„Danas su članovi vijeća usvojili tekst javnog natječaja u kojemu su detaljno i precizno iskazane prihvatljive aktivnosti udruženih turističkih zajednica, kao i svi drugi važni elementi ovog javnog poziva. Podsjećam da je riječ o fondu u kojem se prikupljaju sredstva iz uplaćenih turističkih pristojba i članarina, a kada govorimo o udruživanju, turističke zajednice na raspolaganju imaju formalno ili projektno, odnosno sporazumno udruživanje“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice. Usto je naglasio kako se udruživanjem osigurava učinkovitija promocija destinacija, kao i bolje upravljanje razvojem turističkih proizvoda.

Trenutno raspoloživa sredstva za projekte i programe udruženih turističkih zajednica u 2022. godini iznose 12.070.743,99 kuna, a u Fondu za udružene turističke zajednice prikupljena su tijekom 2021. godine. Prihvatljive aktivnosti za koje će se dodijeliti sredstva udruženim turističkim zajednicama iz ovog fonda uključuju projekte istraživanja i strateškog planiranja, projekte razvoja turističkog proizvoda, projekte komunikacije i oglašavanja, projekte destinacijskog menadžmenta te projekte koji se realiziraju sredstvima iz EU fondova.

Na današnjoj sjednici članovi Turističkog vijeća su na temelju ponovljenog natječaja za izbor i imenovanje direktora/direktorice predstavništva u Poljskoj sa sjedištem u Varšavi, kao najboljeg kandidata odabrali Agnieszku Puszczewicz, dosadašnju direktoricu Predstavništva HTZ-a u Poljskoj koja će ured u Varšavi voditi i u naredne četiri godine.