Hrvatska udruga turizma pozdravlja dosadašnje i predlaže dodatne  mjere za turizam ali i nudi hotelske kapacitete u zdravstvene svrhe.

„Hrvatska udruga turizma pozdravlja današnju odluku Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kojom se odobrava isplata iznosa od 3.250 kuna po radniku u razdoblju od najviše naredna tri mjeseca u djelatnostima pogođenima koronavirusom te isto tako pozdravlja dosadašnje odluke Vlade RH koje idu u pravcu očuvanja radnih mjesta i likvidnosti društava u ugroženim sektorima gospodarstva – piše u priopćenju  Hrvatske udruge turizma (HUT)  koje potpisuje njezin direktor Veljko Ostojić  te se također predlažu i dodatne mjere: „U potpunosti svjesni sadašnje situacije te imajući u vidu da nije realno očekivati brzi povrat turističkog prometa, a želeći zadržati zaposlenike i gospodarsku aktivnost apeliramo na brzo donošenje tri dodatne vrste mjera:

  1. oslobađanje, a ne samo odgoda plaćanja fiskalnih i parafiskalnih davanja za ugrožene gospodarstvenike u turizmu na svim razinama vlasti do 01.07.2021. (najmanje 50 posto);
  2. značajno smanjenje poreskih davanja, naročito PDV-a za koji predlažemo spuštanje na 5% do 01.07.2021.;
  3. bespovratnu financijsku pomoć za ugrožene gospodarstvenike u turizmu u obujmu koji će omogućiti zadržavanja zaposlenih i potrebnu razinu gospodarskih aktivnosti radi pripreme i odvijanja ove i naredne turističke godine.

 „Svima želimo što brži izlazak iz ove situacije i stojimo na raspolaganju kako za pomoć u obliku korištenja naših objekata u zdravstvene svrhe, u slučaju nužnosti, tako i za detaljnije artikuliranje predloženog seta mjera – zaključuje direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić  u ime svojih članica  a to su: Arenahospitalitygroup d.d. Pula, Bluesunhotels d.d. Zagreb, Falkensteiner d.d. Zadar, Imperial Riviera d.d. Rab, Jadranka d.d. Mali Lošinj, Laguna Novigrad d.d., Maistra d.d. Rovinj, Plava laguna d.d. Poreč, Valamar Riviera d.d. Poreč  te Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske i Kamping udruga Hrvatske