Ovog tjedna otok Lošinj je ponovno u središtu europske pozornosti zbog dugo očekivane aktivnosti koja spaja turizam i održiv razvoj. 

©IUCN.

 Na otoku Lošinju trenutno borave odabrani internacionalni stručnjaci koje okuplja INTERREG DestiMED PLUS projekt, čiji zadatak će biti evaluirati novokreirani inovativni ekoturistički paket aranžman kao novi zeleni i održivi proizvod zaštićenog područja. Projekt  je nastao u participativnoj suradnji među lokalnim, regionalnim te nacionalnim partnerima u svrhu mjerenja ekološkog otiska održivosti te potpore lokalne zajednice kroz sva tri aspekta održivosti.

Institut za turizam se još koncem 2019. godine  uključio u europski INTERREG DestiMED PLUS projekt pod nazivom 'Ecotourism in Mediterranean Destinations: From Monitoring and Planning to Promotion and Policy Support' i nakon dvije godine predanog rada projekt se sada nalazi na svom vrhuncu. DestiMED PLUS odvija se paralelno na mediteranskim zaštićenim područjima i na njemu aktivno sudjeluje dvanaest projektnih partnera iz Italije, Grčke, Španjolske, Francuske, Albanije i Hrvatske. Vodeći partner je Regija Lazio, a u provedbu projekta uključeni su i IUCN i WWF Mediterranean. Za pilot destinaciju Republike Hrvatske ovog inovativnog projekta izabran je otok Lošinj koji je sastavni dio maritimnog zaštićenog područja Cres – Lošinj pod zaštitom mreže NATURA 2000 i koji je predvodnik u primjeni održivog razvoja turizma u Republici Hrvatskoj.

Predmet projekta je izrada inovativnog ekoturističkog paket aranžmana na svakom od odabranih zaštićenih područja projektnih partnera, koji se u iterativnim procesima kreira, testira, unaprjeđuje i prilagođava potrebama tržišta uz pomoć egzaktnog mjerenja otiska ekološke održivosti i svih drugih indikatora prema svim dimenzijama održivosti. Projekt je to kojim se negativni utjecaji turizma na okoliš, ekonomiju i zajednicu žele minimizirati egzaktnim mjerenjem, a ne samo deklarativnim, unaprijed očekivanim preporukama. Stoga je ovog tjedna Lošinj domaćin suvremene simulacije putovanja čiji će eko standard biti izmjeren od strane neovisnih putnika.

LOINJ2

 

©GoLošinj.

Šest testera različitih struka iz nekoliko zemalja Mediterana ovog tjedna ima zadatak isprobati pomno osmišljeno all-inclusive inovativno eko putovanje u zaštićenom području Cres - Lošinj koje je kreirano za tržište iskusnih, platežno sposobnih, ekološki odgovornih i avanturističkih putnika srednjih godina, engleskog i njemačkog govornog područja koji uživaju u spoju outdoor aktivnosti i psihofizičkog odmora, lokalnoj gastronomiji, kulturi, prirodi i tradiciji te interakciji sa lokalnim stanovništvom kroz raznovrsne kreativne radionice, iskustva i posjete. Radi se o vrlo ugodnim, zahvalnim i jednostavnim gostima koji vole i traže održive udaljenije, mediteranski egzotične destinacije, koji biraju komfor ispred luksuza, kao što i kvalitetu stavljaju ispred cijene turističke usluge ili proizvoda.

LOINJ3

 

©GoLošinj.

Naziv aranžmana 'Ritam osjetila otoka Lošinja' nastao je u želji da se gostima predstavi istinski otočni ritam kojim Lošinjani dižu i žive tijekom ostatka godine, kada nije vrhunac turističke sezone. Ritam osjetila aludira na svu raznovrsnost aktivnosti aranžmana koji mogu u otočnom ritmu pobuditi i aktivirati sva osjetila turista – kroz vid, sluh, miris, okus i dodir. Svojim dolaskom takvi turisti produžuju sezonu te participiraju u konzervaciji okoliša zaštićenog područja kroz odgovorno ponašanje i konzumaciju aranžmana čiji je loš utjecaj na okoliš i lokalno stanovništvo sveden na minimum, a prihod biti zadržan u krugu lokalnog stanovništva.

LOINJ4

©MEET Network.

Projekt se temelji na uspjehu MEET Network standarda i prethodnog projekta DestiMED -a na kojem su Republiku Hrvatsku predstavljale pilot destinacije Nacionalni park Kornati te Park prirode Lastovo. Cilj projekta je podrška mediteranskim regijama u jačanju uvjeta koji omogućuju ekoturizam u njihovim zaštićenim područjima, te promicanje cjelovitog destinacijskog upravljanja koje povezuje turizam i održiv razvoj, kreiranjem Lokalnog ekoturističkog klastera (LEC-a koji upravlja odabranim zaštićenim područjem) te Regionalnog ekoturističkog klastera (REC-a koji nadzire rad LEC-a), s ciljem udruživanja u Mediteranski ekoturistički konzorcij (MEC) kojemu je cilj razmjena najboljih praksi i  razvijanje integralnog razvojnog i participativnog modela ekoturizma za Mediteran.

Razvoj projekta u pilot destinaciji Cres – Lošinj podupiru: Institut za turizam , Ministarstvo turizma i sporta, WWF Adria  , Primorsko - goranska županija  (Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša te Upravni odjel za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj); Institut Plavi Svijet, TZ Mali LošinjASL turistička agencija , Javna ustanova Priroda Primorsko – goranske županije , te OTRA Cres. U itinerer ekoturističkog paket aranžmana je uključen veći broj lokalnih pružatelja usluga koji su prepoznali kvalitetu i dugoročnu vrijednost projekta koji će u budućnosti biti dostupan i na turističkom tržištu.

LOINJ5

©GoLošinj.

S obzirom da je kvaliteta DestiMED PLUS projekta prepoznata među brojnim renomiranim fakultetima i svjetskim organizacijama, zasigurno je da će u sklopu odabranog zaštićenog područja i otok Lošinj, na kojem se odvija veći dio ekoturističkog paket aranžmana, ponovno zasjati i potvrditi status zelene destinacije kao jedne od najodrživijih na svijetu te poslužiti kao dobar primjer prakse i putokaz razvoja ostalim hrvatskim turističkim destinacijama. Zasigurno je da će DestiMED PLUS pomoći u stvaranju još veće vidljivosti Lošinja kao zelene / eko destinacije te vjerujemo da će zajednički trud svih partnera biti nagrađen nominacijom Lošinja za najbolju mediteransku destinaciju NATURA 2000, što će samo još jednom potvrditi kvalitetu Lošinja kao destinacije koja prati trendove suvremenog održivog razvoja turizma.

#DESTIMEDPLUS @meetnetwork.org @InterregMED @MEDSustainableTourism @institutzaturizam #ecotourism #eco #interregeurope #tourismdevelopment