Renomirana, vrlo zahtjevna i svjetski poznata brdska biciklistička utrka „4 islands - MTB stage race“, koja se održava na kvarnerskim otocima Krku, Cresu, Lošinju i Rabu od sljedeće godine bit će  licencirana od strane Epic Serious Iroman grupe kao Legend race.

Foto: Dunja Dopsaj

Ovu informaciju službeno je objavila Ironman grupa, predstavivši utrku „4 islands MTB stage race“ kao osmu utrku u svom serijalu. Tako će se uz utrke u Švicarskoj, Australiji, Novom Zelandu, Walesu, Andori i Južnoafričkoj Republici u kojoj se održavaju dvije utrke pod Ironman licencom sada voziti i utrka na Kvarneru.

Organizacijom biciklističkih utrka pod ovom prestižnom licencom, koja je jedna od najbrže rastućih sportskih licenci u svijetu automatski se podiže medijska vidljivost te porast timova koji sudjeluju u utrci, a samim time donosi i određena korist destinaciji.

Utrka će se održati od 19. do 23. travnja 2022. godine. Ono što je za Kvarner važno, osim odvijanja same utrke je i medijska vrijednost koju ova licenca nosi, a da su brojke impresivne dokazuje se na primjeru utrke Swiss Epic gdje su zabilježene slijedeće vrijednosti: 592 sata TV prijenosa u 68 zemalja, doseg od 650.000 korisnika na Facebooku, 775.000 pregleda videofilmova na Youtubeu te 1,5 milijuna impresija na Instagramu.   

Prema provedenim istraživanjima Ironman grupe prosječna televizijska medijska vrijednost doseže četiri milijuna dolara. Dodaju li se tom iznosu još i vrijednosti tiskanih medija, online, Youtube, mailing, te društvenih mreža - Instagram i Facebook dolazi se do zavidnih iznosa dobivenih promocijom utrke.

„Uvrštavanjem otoka Krka u ovu prestižnu utrku, koja će i medijski biti odlično popraćena samo potvrđuje da smo na dobrom putu u našim zajedničkim naporima da otok Krk bude prepoznatljiviji, kvalitetniji i raznovrsniji u sadržajima, dobro posjećen u predsezoni i posezonii i nadasve održiv“, izjavila je Majda Šale, direktorica Turističke zajednice otoka Krka.

Povodom objave ove vijesti Sanja Živanović, direktorica Turističke zajednice Grada Cresa  istaknula je kako se Cres već dokazao kao domaćin brojnih trail i triatlon utrka, ali i svjetskih i europskih jedriličarskih regata na ovom području. „Vjerujemo da ćemo opravdati povjerenje organizatora te postati nezaobilazna destinacija naših novih prijatelja - vrhunskih sportaša Ironmana.  

Dalibor Cvitković, direktor Tustičke zajednice Grada Malog Lošinja kazao je kako je Lošinj poznat po svojoj lječilišnoj klimi i atraktivnoj prirodi, pa je samim time idealna destinacija za brojna sportska događanja. „Velika nam je čast biti dijelom organizacije jedinstvene „4 island - MTB stage race utrke“, a Epic Serious Iroman još je jedna potvrda kvalitete ove Legend utrke“.

Ovu vijest pozdravili su i na otoku Rabu Ivana Matušan, direktorica Turističke zajednice Grada Raba i Marin Mušćo, direktor Turističke zajednice Općine Lopar te poručili: "Otok Rab prava je oaza outdoora, koji svake godine privlači sve više turista te polako, ali sigurno, pretvara turističku sezonu u turističku godinu. Iz godine u godinu na Rabu se organizira sve više sportsko-rekreativnih manifestacija te sve više rekreativaca uživa u blagodatima našeg otoka. Veseli što i profesionalci vole Rab i što ostvarujemo tu raznolikost - okupljamo vrhunske sportaše, ali i zaljubljenike u sport i zdrav život“.