Turistička zajednica grada Zagreba pokrenula je novi kulturno-umjetnički projekt  „Izvan okvira“, koji se bavi umjetnošću u javnom prostoru.

Projekt se realizira u suradnji s kreativnim timom Nas dve - Ana Mikin i Tina Kovačiček i umjetnicima te bavi  umjetnošću u javnom prostoru. Pritom umjetnici koriste zgrade Muzeja za umjetnost i obrt, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Galerije Gradec i Umjetničkog paviljona te inspirirani njihovom poviješću, građom, ali i aktualnom situacijom osmišljavaju instalacije koje postavljaju „Izvan okvira“. Time umjetnost izlazi iz galerija i muzeja, a njihova pročelja i prostori koji ih okružuju dobivaju novu privremenu funkciju i postaju jedinstvena galerija na otvorenome.

Tako su na pročelju Galerije Gradec street art umjetnik Boris Bare i kipar Ivo Gašparić postaviti instalaciju „Vani“. Umjetnički paviljon uključen je s čak dvije instalacije „Novi krajolik“ te „Privremeno zatvoreno“ koje potpisuju umjetnice Maša Barišić i Jelena Malenica, dok je kiparica Ida Blažičko postavila  „Hommage Bolléu“ na pročeljima Muzeja za umjetnost i obrt i Škole primjenjene umjetnosti i dizajna.

„U idućih mjesec dana, realiziramo, u ovo doista izvanredno vrijeme, jedinstveni projekt koji uljepšava i obogaćuje javni prostor, revitalizira grad te pruža posebno iskustvo umjetnosti off site. Iako, nažalost, neke od lokacija trenutno ne mogu pozivati posjetitelje na obilazak izložbe, intervencijom naših umjetnika pojedina zgrada postaje umjetničko djelo, naglašavajući ideju da građevine imaju svoj identitet i dušu“ istaknula je Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba.

„U godini u kojoj MUO obilježava 140 godina djelovanja, a u kojoj je, nažalost, pretrpio velika oštećenja nakon potresa, sudjelovanje u projektu „Izvan okvira“ TZGZ-a intervencijom Ide Blažičko „Hommage Hermanu Bolléu“ shvaćamo, ne samo kao počast ovom velikom arhitektu koji je izgradio zgradu MUO i niz drugih značajnih objekata dajući gradu novo lice nakon velikog potresa 1880., već i kao svojevrsni putokaz, poruku optimizma i nade svim građanima Zagreba da će i nakon ovog potresa Zagreb biti ljepši grad“, naglasio je Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt.

„Raduje nas suradnja s TZGZ-om i odabranim gradskim muzejima te umjetnicima na projektu „Izvan okvira“. S obzirom na činjenicu da podržavamo susrete na otvorenome prostoru, osobito prateći epidemiološke mjere HZJZ, smatramo umjetničke interpretacije situacije izvan „galerijskih zidova“ iznimno vrijednim i poticajnim“, kazao je Antonio Picikarić, ravnatelj Galerije Klovićevi dvori.

Projekt „Izvan okvira“ se posebno osvrće i na aktualnu temu obnove Zagreba, skrećući pozornost na kulturnu ponudu grada koja je pretrpila značajna oštećenja uzrokovana zagrebačkim potresom i trajat će do 27. studenoga.