Lički škripavac 32. je hrvatski proizvod koji je dobio europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla.

Upisom u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla „Lički škripavac“  postao je 32. hrvatski proizvod koji će biti zaštićen na području cijele Europske unije. Tom oznakom koja se nalazi na ambalaži potrošačima se jamči kupnja autentičnog proizvoda.

„Lički škripavac“ meki je sir cilindričnog ili četverouglastog oblika. Okus mu je mliječno slatkast i umjereno slan, a konzistencija karakteristično gumasta te škripi tijekom konzumiranja. Način proizvodnje prenosio se generacijama i zadržao se do danas, a škripavost po kojoj je ovaj sir i dobio naziv javlja se zbog visokog udjela mliječne masti i proteina u mlijeku, što je posljedica specifičnog načina hrandidbe krava na ovom području.

Nositelji tradicije izrade sira „Lički škripavac“ žitelji su planinskih krajeva na području  Velike Kapele i Velebita s primorske strane i Like.