U večerašnjem televizijskom obraćanju javnosti hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je dodatne mjere kako bi se pomoglo gospodarstvu u ublažavanju ogromnih gubitaka uzrokovanih epidemijom koronavirusa.

Ovo su teški dani i veliki izazov za Hrvatsku i već sada znamo da će epidemija koronavirusa imati značajne posljedice na naše gospodarstvo, rekao je, među ostalom  u svom obraćanju javnosti Andrej Planović. Zbog toga je vlada donijela paket od 63 mjere, vrijedan više od 30 milijuna kuna kojima je cilj očuvati radna mjesta i likvidnost gospodarstva. Poslodavcima ćemo za svakog radnika isplaćivati neto plaću od 3.250 kuna, ali mjere neće moći koristiti oni koji budu otpuštali radnike.

Ovo je prvi paket mjera, pratit ćemo situaciju na tržištu svakog dana i pripremiti dodatne mjere, dodao je Plenković i naglasio da će se preispitati sve stavke državnog proračuna kako bi se maksimalno racionalizirali izdaci. Svi ministri dobili su nalog da u svom djelokrugu režu sve troškove koji nisu nužni, osim izdataka za zdravstveni sustav, mirovine i socijalna davanja. U ovakvim nam je trenucima potrebno međusobno razumijevanje i solidarnost kako bismo mogli odgovoriti svim izazovima. Teret moramo svi zajedno podnijeti i biti solidarni kao duštvo i nacija, kazao je hrvatski premijer.