Titula najaktivnije obrazovne inistitucije u Europi osnovnoj školi Petar Preradović iz Zagreba pripala je zahvaljujući projektu „Šetnja oko zemlje“ koji je osmislio profesor Juraj Horžić.

Foto: Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u društvu predstavnika najaktivnije škole u Europi

Projekt „Šetnja oko zemlje“ profesor Horžić pokrenuo je proljetos kako bi u vrijeme ograničenih aktivnosti zbog pandemije koronavirusa potaknuo učenike, njihove roditelje, prijatelje, rodbinu i druge poznanike na tjelesnu aktivnost. 

Projekt se sastojao od dva izazova, šetnje oko zemlje po meridijanima  i paralelama te je ukupno kroz 31 dan 1996 sudionika iz osam zagrebačkih osnovnih škola prešlo više od 148.000 kilometara, napravilo više od 222 milijuna koraka i potrošilo više od 7,5 milijuna kalorija.

Predstavnike osnovne škole Petar Preradović, među kojima je bio nazočan i ravnatelj Denis Žvorc primila je ministrica turizma Nikolina Brnjac i tom prilikom istaknula: „ U vrijeme kad se trebamo prilagoditi novim okolnostima profesor Horžić prihvatio je izazov i na jedinstven način potaknuo na tjelesnu aktivnost 2000 ljudi. Primjerom je pokazao kako je malo potrebno za motivaciju i kako se svatko na svoj način, u svom vremenu i prostoru, može baviti aktivnošću koju odabere i puno učiniti za svoje zdravlje“. Uz čestitke upućene profesoru Horžiću i školi na osvojenoj nagradi ministrica je također naglasila kako je poticanje učenika na tjelesnu aktivnost važna zadaća te da je projekt Šetnja oko zemlje pokazao kako kreativnim pristupom spajamo ono najvažnije, a to je  usvajanje znanja i tjelesna aktivnost.

Dodatnu vrijednost ovom projektu dala je i obrazovna komponenta, jer su učenici kroz šetnju učili o svim državama, gradovima i ostalim područjima koje su prolazili na svom putu. Profesor Horžić skupljao je kilometre svih sudionika i pripremao zanimljivosti iz povijesti, geografiji, poznatim osobama, prirodi, sportu i kulturi različitih država na četiri kontinenta, što je u konačnici kao vrijednost prepoznala i Europska komisija.