Podršku poslodavcima u turizmu kroz postojeće mjere, a posebno kroz potpore za očuvanje radnih mjesta, nužno je osigurati sve do kraja godine, pogotovo u uvjetima neizvjesnosti oko početka sezone i pokretanja ozbiljnijeg turističkog prometa.

Sigurnost i izvjesnost su sada ključni u pripremi sezone kada turističke kompanije moraju značajnije investirati kako bi spremno dočekale goste. Zbog toga turistički djelatnici ističu potrebu za promjenom prakse Vlade prema kojoj se mjere produžuju iz mjeseca u mjesec  bez konkretne komunikacije do kada će te mjere trajati, priopćeno je iz Hrvatske udruge turizma.

„Ne vidimo zbog čega bi se poslodavce i zaposlenike izlagalo stresu svaki mjesec s obirom na to da se već nekoliko mjeseci u posljednjim danima mjeseca produžuje isti tip mjera po istim kriterijima. Tražimo da se mjere jednostavno produlje do kraja 2021. godine te da se odredi jedinstveni kriterij prema kojem će se one dodjeljivati, a koji se za njihovo odobravanje koristi već sada“, izjavio je Veljko Ostojić, direktor HUT-a.

Predsjednik udruženja putničkih agenciji pri HGK Boris Žgomba ističe kako ne vidi nikakav ralog da se mjere ne produže do kraja godine, dok iz Ministarstva rada poručuju kako se mjere donose kratkoročno zbog prilagođavanja preporukama Stožera civilne zaštite i aktualnom stanju u gospodarstvu.